"Подходът спрямо фалшивите новини в социалните мрежи трябва да се превърне от национален - в европейски." Това заяви българският еврокомисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел в интервю за белгийския всекидневник L'Echo.

Фалшивите новини са информационна болест, предупреди Мария Габриел

Фалшивите новини са информационна болест, предупреди Мария Габриел

Можем да кажем, че създаването на фалшиви новини с манипулативни цели е симптом на заболяване

Габриел посочи, че през пролетта на настоящата 2018 година ще предложи да се изгради обща стратегия спрямо феномена "фалшиви новини". "Наша отговорност е да помогнем на "четвъртата власт" - журналистиката, която е стожер на демокрацията", допълва еврокомисарят.

Според Габриел експертна група на високо равнище трябва да идентифицира добрите практики за борба с фалшивите новини. Такива вече съществуват - "trusted flaggers" за доброволно сигнализиране на невярно съдържание в YouTube или т.нар. "fact checkers" за проверка на фактите. "От нас зависи да преценим каква добавена стойност може да внесе ЕС", обясни Габриел.

Румен Радев осъди фалшивите новини и кибератаките

Румен Радев осъди фалшивите новини и кибератаките

В дигиталния свят заплахите дебнат навсякъде според президента

Габриел съобщи и че на 9 януари организира среща в Брюксел с представители на 30 интернет платформи - от най-голямата до най-малката. Срещата ще е посветена на незаконното съдържание онлайн. По думите на еврокомисаря на срещата ще се обсъдят на доброволните мерки и редовния диалог за борбата с незаконното съдържание онлайн.

"От платформите изискваме прозрачност, така че потребителят да е информиран за онова, което се определя като незаконно съдържание. Второ - да сътрудничат с органите на полицията и съдебните власти. И накрая - искаме да дадем възможност на гражданите да подават сигнали", коментира Габриел.

Старо учебно пособие на КГБ разкрива произхода на стратегията за фалшиви новини

Старо учебно пособие на КГБ разкрива произхода на стратегията за фалшиви новини

Пособието датира от 1989 г.