Откритият диалог е ключ към решението на проблема "фалшиви новини".

Това заяви еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел, която даде началото на обществена консултация и обяви създаването на експертна група на високо равнище относно фалшивите новини.

"В основата на моите действия стои защитата на правото на гражданите на качествена информация, което е един от фундаментите на нашата демокрация", заяви при откриването на форума Мария Габриел.

"Искам да се проведе открита и широка дискусия за фалшивите новини, за да вземем мерки във връзка с това явление и да преодолеем предизвикателствата, които стоят пред нас", каза тя на специална конференция в Брюксел.

Фалшивите новини са пряка заплаха към устоите и ценностите на нашето демократично общество. Te пряко атакуват доверието между хората, между гражданите и тези, които те са избрали, поясни еврокомисарят.

Според Габриел фалшивите новини и широко разпространеното недоверие към медиите пряко влияят върху качеството на нашия обществен живот, на отношенията между гражданите, води до ерозия на демократичните ни системи.

В епоха на големи сътресения, на продължаващи политически разделения, на липса на доверие към институциите, фалшивите новини директно атакуват нашите европейски ценности и позволяват популистките послания да се разпространяват като гангрена в нашето общество, добави тя и поясни, че фалшивите новини са глобално явление.

По думите й близо 1,3 милиарда интернет сайта позволяват ежедневно на 3,7 милиарда потребителя да обменят информация, да търгуват и да общуват помежду си с невиждан интензитет в историята на човечеството. През 2016 г. всеки един от двама европейци е ползвал социалните медии за повече от един час на ден, разкрия еврокомисарят.

Габриел цитира наскоро проведено проучване на BBC в 18 страни, според което 79% от запитаните са изразили загриженост за това, че не могат да различат фалшивите от верните новини.

Можем да кажем, че създаването на фалшиви новини с манипулативни цели е симптом на заболяване, което просто можем да наречем "информационна болест". То ни засяга, защото се възползва от нашата уязвимост. Жизненоважно е не просто да намерим лекарство, а да потърсим ваксина срещу фалшивите новини. Това е начин да защитим нашите демократични ценности и постижения, изтъкна Габриел.

Според нея Европейският съюз вече работи по мерки, които касаят фалшивите новини, като работната група East Stratcom или като засилване на борбата срещу незаконното съдържание в интернет.

Първо, започваме с онлайн обществено допитване, което ще продължи до средата на февруари. Това допитване ще даде възможност на всички вас - граждани и заинтересовани страни, да изразите своето мнение, да дадете предложения, да бъдете чути, продължи тя.

Същевременно реших да създам експертна група на паритетен принцип, на високо равнище, за да събера безпристрастно представители на всички заинтересовани страни, от света на медиите, на гражданското общество, от академичните среди, платформите - всички, каза още Габриел.