"В дигиталния свят заплахите са навсякъде и се развиват в реално време с голяма динамика." Това заяви президентът Румен Радев по време на откриването на 26-aта международна конференция на Асоциацията на органите за управление на избори от Европа (АСЕЕЕО) на тема "Осъзнати гласоподаватели в дигиталната епоха".

Според президента изборния процес в демократичните държави стоят сериозни предизвикателства. Той определи злонамерената дезинформация на избирателите чрез т.нар. "фалшиви новини" и кибератаките като сериозни рискове за честността на вота в днешно време.
Радев беше категоричен, че демократичните избори са критерий за цивилизоваността на едно общество и че именно посредством прозрачен и честен вот съвременният свят може да постигне важните си цели, а политическите идеи да се трансформират в контролирана от гражданите власт.

ГЕРБ и БСП в сблъсък за фалшиви новини и интриги

ГЕРБ и БСП в сблъсък за фалшиви новини и интриги

Приоритет са корупция и вот на недоверие

По думите на държавния глава от първостепенна важност за страната ни e да се намерят ефективни начини за гарантиране на право на глас на сънародниците ни във всички точки на света, които срещат трудности да упражняват конституционното си право на глас.
Президентът призова да бъде изграден механизъм за електронно дистанционно гласуване, който защитава тайната и честността на вота.

Държавата търси изпълнител на проекта за дистанционно електронно гласуване

Държавата търси изпълнител на проекта за дистанционно електронно гласуване

Срокът за подаване на оферти изтича на 21 август