Учебно пособие на бившия Комитет за държавна сигурност (КГБ) в СССР разкрива произхода на стратегията за разпространение на фалшиви новини. Това пишат американски медии, които се позовават на "Дейли бийст".

Пособието за руските шпиони разкрива, че много от тактиките по време на Студената война, използвани от КГБ, изглеждат подобни на тези, които Русия е използва, за да се намеси на американските избори през 2016 г.

Американският сайт е публикувал пособието, което датира от 1989 г. "Дейли бийст" се е сдобило с него от европейска разузнавателна служба. Съдържанието никога не е било разсекретявано в Русия, тъй като още се използва като инструмент за обучение на руските шпиони.

Пособието включва всичко за международния шпионаж - от разполагане на шпиони в други държави, до вербувани на цели. Отбелязва се, че агентите на КГБ са били част от дипломатическите мисии.

Дават се насоки как да се подхожда към чужденци, а също как да се разрешават различни проблеми или конфликтни ситуации, включително при нарушаване на митническите правила, пътни инциденти и нарушаване на закони.

В учебното пособие е поместена концепция за фалшиви новини, включително определение и методи за дезинформация.