Европейският съюз предупреди американските технологични гиганти да предприемат крути мерки срещу разпространението на "фалшиви новини" до края на годината или ще попаднат под ударите на закона след скандала, свързан с незаконното събиране на данни от потребители на "Фейсбук", съобщава "Франс прес".

Брюксел призова за създаването на мрежа от "независими проверяващи на фактите" и кодекс на поведение на фона на нарастващите опасения във връзка с намесата в изборите в различни страни, включваща използването на интернет и лични данни.

ЕС заменя „фалшиви новини“ с „дезинформация онлайн“

ЕС заменя „фалшиви новини“ с „дезинформация онлайн“

Няма да правим и министерство на истината, увери още Габриел

"Даваме шанс на социалните мрежи и онлайн платформите да разрешат проблема веднъж завинаги", изтъкна еврокомисарят по цифровите технологии Мария Габриел на пресконференция в Брюксел.

Като първа стъпка българският еврокомисар призова технологичните компании да изготвят кодекс за поведение до юли и предложи създаването на сигурна онлайн платформа за борба с "дезинформацията".

"Ще следим отблизо постигнатия напредък и може да предложим допълнителни действия до декември, включително мерки от регулаторен характер, ако резултатите се окажат незадоволителни", предупреди тя.

И Робърт Мюлер подхвана "Кеймбридж Аналитика"

И Робърт Мюлер подхвана "Кеймбридж Аналитика"

Затяга се обръчът около "Фейсбук"

В изявление на Европейската комисия (ЕК) изрично се споменава скандала, разразил се покрай мащабното изтичане на данни на потребители на "Фейсбук" към британската консултантска компания Cambridge Analytica за използването им в предизборната кампания на американския президент Доналд Тръмп.

"Неотдавнашните разкрития около Фейсбук/Кеймбридж аналитика показаха как точно могат да се използват личните данни в изборни контексти и са навременно напомняме, че е необходимо повече за гарантиране на устойчивост на демократичните процеси", се подчертава в изявлението на ЕК.

Брюксел многократно е изразявал загриженост заради намесата в различни избори, включително предполагаемата намеса на Русия в президентските избори в САЩ през 2016 г. и референдума за Брекзит във Великобритания по-рано същата година.

Бурно аплодираният Макрон разкри визията си за света пред Конгреса на САЩ

Бурно аплодираният Макрон разкри визията си за света пред Конгреса на САЩ

Той призова САЩ да не напускат световната сцена

Френският президент Еманюел Макрон заяви в обръщение пред Конгреса на САЩ вчера, че "за да защитим нашите демокрации, трябва да се борим срещу все по-разрастващия се вирус на фалшивите новини".

Плановете на ЕС идват, след като група, съставена от 40 медийни експерти представи доклад по въпроса по-рано тази година.

Същевременно Брюксел също така притисна компании от Силициевата долина като Google да бъдат по-прозрачни относно начина, по който работят на фона на опасенията, че притискат малките компании.

"Трябва да сме сигурни, че не злоупотребяват с мощта си", подчерта Габриел.