Технологичният гигант Google стартира голяма инициатива за борба с фалшивите новини и подпомагане на медиите да печелят пари, информира CNBC.

Google News Initiative e програма за журналисти, която ще помага на медиите да печелят пари и да се борят с разпространението на фалшиви новини. Инициативата ще предложи публикуване на друг надежден модел за монетизация, наречен"Абонирай се за Google", както и работа с утвърдени университети и групи в борбата с дезинформация. Също така се въвежда инструмент открит източник Outline, който ще улесни медиите при осигуряване на безопасен достъп до интернет на журналистите.

Компанията се ангажира да отпусне 300 милиона долара през следващите три години за развитие на проекта, макар че не уточнява ресурсите как ще бъдат похарчени. От Google допълват, че са платили 12,6 милиарда долара на медии и са направили безплатно 10 милиарда кликвания на сайтовете им за месец през миналата година.

"Абонирай се за Google" ще улесни читателите при плащането на съдържание от медии, които са се съгласили да партнират с компанията. FT.com, The Washington Post, McClatchy Company и Miami Herald са сред 17 партньори, които дават начало на проекта.

Компанията също изпитва инструмент, използвайки изкуствен интелект, който ще позволи на компании да разберат кои потребители са склонни да платят за техните продукти.

Google ще създаде лаборатория за борба с дезинформацията в Кенеди Скул в Харвард с цел изясняване на информация по време на избори и извънредни новини.