"Репортери без граници" - RSF публикува линк към доклад за собствеността на медиите и свободата на печата в България. Озаглавена "Бялата книга за свободата на медиите", тя е изработена от Съюза на издателите в България - СИБ.

Докладът съобщава, че нарастващите тайни споразумения между издатели, олигарси и политически партии през последното десетилетие водят до сериозен спад в климата за свобода на печата в тази балканска страна, която е и настоящият председател на Съвета на Европейския съюз.

"Репортери без граници": Може да се окаже опасно да си журналист в България

"Репортери без граници": Може да се окаже опасно да си журналист в България

Страната ни се срина до 111 позиция в индекса за свобода на пресата

Представяйки доклада пред неправителствени организации - НПО, журналисти и дипломати на международна конференция в София, СИБ изразява тревога за заплахите за медийния плурализъм и независимост в България.

"Натискът върху независимите медии е систематичен през последните десет години. То е толкова сложно и липсва прозрачност, че някои хора не го разбират, а други не вярват", коментира председателят на СИБ Теодор Захов.

Докладът разкрива причините за този спад, включително и факта, че финансовата криза през 2008 г. кара чуждестранни инвеститори в българските медии да продадат своите акции на български компании, като по този начин помагат на малка група местни олигарси с политически връзки да се появят като новите господари на медиите в страната.

Свободата на словото - проблем на журналистите, не на Борисов

Свободата на словото - проблем на журналистите, не на Борисов

Държавните медии не могат да се оплачат от натиск

Докладът подчертава как собствеността на медиите и дистрибуторските мрежи се концентрира в ръцете на няколко олигарси, преди всичко Делян Пеевски. Докладът също така подчертава липсата на прозрачност по отношение на собствеността в медиите, злоупотребата с държавни и европейски средства и система от субсидии, които благоприятстват проправителствените медии.

"Преди десет години България бе на 36-о място в световния индекс на свободата на печата на RSF. Сега тя се нарежда на 111-о място, най-ниската позиция за държава-членка на ЕС", коментират в своята публикация "Репортери без граници".

Абдикацията на журналистиката я превръща в PR инструмент на властта, напомня Радев

Абдикацията на журналистиката я превръща в PR инструмент на властта, напомня Радев

Войната сега се води все по-малко с бомби и ракети и все повече - с информация