Лъжата често е платежоспособна, даже звучи убедително, но сметката накрая плащаме всички ние. Върху вас лежи отговорността да отстоявате свободата и истината - това е най-голямата отговорност. Това каза президентът Румен Радев, който приветства участниците в 20-годишния юбилей на българският онлайн портал Дир БГ. Събитието събра пионерите на българския уеб, обединени от слогана: "Вашата сила е да продължавате напред. Нашата сила е да се променяме с вас."

Радев: Борисов да променя Конституцията, като не може да си контролира министрите
Обновена

Радев: Борисов да променя Конституцията, като не може да си контролира министрите

ГЕРБ насаждат, че у нас няма консенсус относно европейската ни принадлежност

Президентът Радев приветства идеята - да се обединят иновационните агенции и българските онлайн платформи около дебата за тенденциите и предизвикателствата пред тяхното развитие.

Радев подчерта, че именно този дебат е от огромно значение за нашето бъдеще.

"Информацията е най-изобилната, но и често най-дефицитната стока. Тя ни залива отвсякъде и в същото време често изпитваме дефицит на навременна, достоверна и полезна информация. Тези противоречия ще се задълбочават за в бъдеще и затова е нужен дебат", каза още Радев.

По думите му с времето с преодоляването на различните технологични, финансови, правни, психологически предизвикателства иноваторите и основателите на българския уеб са все по-гъвкави, по-силни и по-актуални. "Затова днес доминирате информационното пространство", категоричен бе Радев. "Качествените онлайн медии за мен не са само бизнес. Те са кауза", категоричен бе президентът.

Той поздрави екипа на Дир БГ като изтъкна, че именно форумите на българския портал са място, където българите се учеха да общуват и да дебатират. "Изградиха си собствен онлайн език, утвърдиха се и авторитети, макар че според мен българските форуми трябва да са много по-усърдни и ефективни в развенчаването на авторитетите, което между другото също е полезно", коментира Радев.

"Репортери без граници": Може да се окаже опасно да си журналист в България

"Репортери без граници": Може да се окаже опасно да си журналист в България

Страната ни се срина до 111 позиция в индекса за свобода на пресата

"Традиционните медии се превръщат все повече в пропаганден рупор. Когато журналистиката абдикира от мисията си да бъде "постоянно работещ парламент", както я нарича Йосиф Хербст, тогава се превръща в пиар инструмент на властта", допълни Радев.

По думите му никой преди 20 години не е допускал, че днес думите ще загубят битката с образа.

"Кой би допуснал, че след години истината ще се дави в море от фалшива информация, че бързината ще вземе превес над достоверността, че думите ще загубят битката с образа, че шарлатани ще наемат армии от полуграмотни тролове, с цел да дискердитират идеи и хора?", запита реторично държавният глава.

Радев каза още, че малцина са си представяли до каква степен интернет ще преобърне етиката на комуникация.

Президентът бе изкушен да представи личния си опит като изтъкна пример от кариерата си на военен в щаб на НАТО. Там, по думите му, редом с център планиране и управление на военните операции е изграден център за планиране на информационните операции за следене на всички онлайн платформи, мрежи и телевизии. "Огромен щаб обобщаваше тази информация и на момента предприемаше контраинформационни мерки. Познайте какво - информационният център беше по-голям от военния център", изтъкна пред пионерите на българския уеб портал президенът.

"Войната в наше време се води все по-малко с бомби и ракети и все повече - с информация. Без градивната сила на информацията не можем да говорим за прогрес, но не трябва никога да забравяме, че информацията има огромен разрушителен ефект. Как ще я използваме зависи от нас", категоричен бе държавният глава.