Пореден срив на страната ни в индекса за свобода на пресата, отчита годишният доклад на "Репортери без граници" за 2018 година.

В класацията за 2018 година България падна с още две позиции в сравнение с 2017 година, достигайки до 111-о място в индекса за свобода на пресата.

Според данни от доклада на "Репортери без граници" по този показател България се нарежда на най-ниско място сред всички страни членки на ЕС. Индексът ни за свобода на пресата ни поставя и под всички останали страни от Западните Балкани.

БХК: Властта остана глуха за правата на човека през 2017 г.

БХК: Властта остана глуха за правата на човека през 2017 г.

44,4% от убийствата или опитите за умъртвяване на жени са от техни партньори

Според доклада в страната ни често криминални групировки извършват физически атаки и смъртни заплахи срещу журналисти. Докладът отчита и че страната ни, която е ротационен председател на Съвета на ЕС и която е на дъното в ЕС в индекса за свобода на пресата, се е сринала с цели 75 позиции от 2006 година насам, когато България беше на 36-а позиция в класацията.

Докладът за България е озаглавен "Непрозрачна и корумпирана".  

"Въпреки че настоящият ротационен председател на Съвета на ЕС (до края на месец юни 2018 година) България е с най-нисък индекс от всички страни членки, страната е и с по-нисък индекс от всичките страни от Западните Балкани, някои от които са кандидати за членство в ЕС", пише в доклада.

Класираха ни на 109-то място в света по свобода на медиите

Класираха ни на 109-то място в света по свобода на медиите

През миналата година България беше класирана на 113-о място

От "Репортери без граници" виждат в България корупция, както и широко разпространени тайни споразумения между медиите, политиците и олигарси.

"Най-прословутото олицетворение на това анормално положение е Делян Пеевски, бивш шеф на разузнаването в България и собственик на "New Bulgarian Media Group", пише още в доклада.
Групата на Пеевски притежавала 6 вестника и контролирала близо 80% от разпространението на печатни медии у нас според доклада.

Снимка 352659

Източник: "Репортери без граници"

"Репортери без граници" констатират и че разпределението на средствата от ЕС към медиите от страна на правителството се извършва без каквато и да е прозрачност. Това подкопавало медиите, но улеснявало правителството при въздържането от отразяване на определени новини, както и за прикриването на проблематични истории като цяло.

"Може да се окаже опасно да бъдеш журналист в България", констатира докладът. Заплахите и атаките срещу журналистите в страната са се засили през последните месеци, посочва се още.

За „нова пропагандна ера” алармират от „Репортери без граници”

За „нова пропагандна ера” алармират от „Репортери без граници”

Това става ясно от ежегодния доклад на „Репортери без граници”

Докладът на "Репортери без граници" установява влошаване на медийната среда в Европа като цяло.

"Традиционно безопасната среда за журналисти в Европа започна да се влошава", пише в доклада.

Крайно притеснителни са двете убийства на журналисти, които разтърсиха Стария континент - в Малта (Дафне Галиция) и Словакия (Ян Куциак).
Тези събития са тревожни и регистрират спад в демократичните процеси в Европа. "Дори страните в горната част на индекса за свобода на пресата са засегнати от този тревожен климат", констатират от "Репортери без граници".

Недовършената история на убития словашки журналист

Недовършената история на убития словашки журналист

Преди да бъде убит Куциак разследваше калабрийската мафия Ндрангета