Медийната свобода по света се е влошила през 2015 година, особено в Латинска Америка.

Това става ясно от ежегодния доклад на „Репортери без граници”, в който се предупреждава за „нова пропагандна ера”, цитиран от „Франс прес”.

В Световния индекс на свободата на пресата 2016 влизат 180 страни, като показатели за оценка се посочват медийната независимост, автоцензурата, върховенството на закона, прозрачността и злоупотребите.

Данните за изминалата година показват негативна тенденция във всички части на света. Всички индикатори показват влошаване. Редица правителства се опитват да си върнат контрола в страните си, страхувайки се от прекалено открит публичен дебат, отбелязват от базираната в Париж организация.

От „Репортери без граници” поясняват, че новите технологии позволяват по-голяма степен на агресивни действия срещу тези, които разпространяват независима информация.

Влязохме в нова пропагандна ера, в която новите технологии позволяват да се осъществява на ниска цена, изтъкват от организацията.

Ситуацията се е влошила най-много в Латинска Америка, където във Венецуела и Еквадор се отчита „институционално насилие”, в Хондурас организирана престъпност, корупция в Бразилия, медийна концентрация в Аржентина и безнаказаност в Колумбия като пречки пред свободата на пресата.

На последно място в класацията е Еритрея, до нея се нареждат Северна Корея (179-то място), Китай (176-то) и Сирия (177).

На първите десет места са съответно: Финландия (индекс 8,59), Холандия (8,76), Норвегия, Дания, Нова Зеландия, Коста Рика, Швейцария, Швеция, Ирландия и Ямайка. Германия заема 16-то място, Великобритания - 38-о място, САЩ - 41-о място, Франция - 45-о място и Русия на 148 място.

България заема 113-о място. За сравнение Румъния е на 49-то място, а Сърбия на 59-то.