Журналист, който ръководеше разследването на "Панамските документи" за корупция в Малта, е убит в понеделник, пише "Гардиън".

Тя е може би най-известният разследващ журналист в островната държава. 

Дафне Галиция е загинала в понеделник следобед, след като под нейната кола Peugeot 108 е била поставена бомба. Автомобилът е напълно унищожен при експлозията.

Блогърът, чиито статии често привличат повече читатели от всички вестници в страната, наскоро беше описан от сайта "Политико" като "жената "Уикилийкс". Нейната разследваща журналистика доведе до разкриване на тайни от подземния и политическия свят. Последните й разкрития бяха насочени към премиера на Малта Джоузеф Мускат и двама от най-близките му съветници, които са свързани с офшорни компании. Компаниите пък се свързват с продажбата на малтийски паспорти и плащания от правителството на Азербайджан.

Никой не е поел отговорност за бомбената атака.

Снимка 318292

Източник: архив ЕПА

Президентът на малката държава Мари-Луис Колейро Прека призова за спокойствие.

"В такива моменти, когато страната е шокирана от такъв подъл акт, призовавам всички да мерят думите си, да не съдят и да покажат солидарност", призова тя.

След парламентарните избори това лято коментатори изразиха опасенията си от връщане на политическото насилие, засегнало Малта през 80-те години на XX век.

В съобщение Мускат осъди "варварската атака", подчертавайки, че е поискал полицията да се свържи с колегите си от други държави, за да установят и задържат извършителите.

Мускат по-късно обяви в парламента, че служители на ФБР ще помагат при разследването.

Според местни медии Галиция се е оплакала пред полицията преди 15 дни, че получава смъртни заплахи.

Журналистката публикува последния си блог в 14,35 часа в понеделник. Убийството до дома й е станало малко след 15,00 часа. От полицията съобщиха, че тялото й все още не е идентифицирано. Според източници единият от синовете й е чул взрива от дома си и е отишъл на мястото.

Галиция, която се смята, че няма политически пристрастия, разследва редица неща - от банки, замесени в пране на пари, до връзки на мафията с онлайн хазарта в Малта.

През последните две години тя предимно разкриваше информация, свързана с "Панамските документи".

Синът на 53-годишната Галиция, Матю Галиция, е журналист, който също работи по същата сага.