Международният журналистически Проект за разследване на организираната престъпност и корупцията, който подкрепя работата на убития словашки журналист Ян Куциак, публикува недовършената му история за мафията в Словакия, съобщава "Политико".

Припомняме, Куциак и годеницата му Мартина бяха застреляни в дома им, намиращ се на 65 километра източно от столицата Братислава. Телата им бяха открити в неделя. Според полицията вероятно двамата са елиминирани от наемен убиец.

Журналист, разследващ данъчни измами, е застрелян в дома си в Словакия

Журналист, разследващ данъчни измами, е застрелян в дома си в Словакия

Последната му статия разследва подозирания за данъчни измами с луксозен апартаментен комплекс в Братислава

Преди да бъде убит Куциак разследваше калабрийската мафия Ндрангета в Словакия за сайта Aktuality.sk.

От организацията за разследваща журналистика заявиха, че са взели решение да публикуват недовършената работа на журналиста, за да почетат паметта му, директно да покажат разкритията и да намалят риска за колегите му.

1 млн. евро награда за информация около убийството на словашкия журналист

1 млн. евро награда за информация около убийството на словашкия журналист

Словашкият премиер Роберт Фицо предложи на пресконференция

Историята е около Мария Трошкова, бивш състезател на конкурса "Мис Вселена", която е наета за съветник на премиера на Словакия Роберт Фицо. Преди това Трошкова е съосновател на компания с италианец, живеещ в Словакия, който е заподозрян за връзки с калабрийската мафия - една от най-влиятелните престъпни организации в света.

Проектът за разследване на организираната престъпност и корупцията също така ще публикува второ разследване на Куциак за връзки между собственици на обработваема земя и италианската мафия, които са използвали земята, за да печелят средства от ЕС.

Работата на убития журналист е подкрепяна от Проекта за разследване на организираната престъпност и корупцията, Чешкия център за разследваща журналистика и Проекта за разследваща журналистика в Италия.

Публикуваната тази нощ недовършена статия е озаглавена: "Италианската мафия в Словакия. Пипалата й достигат до политиката", съобщават БиБиСи и словашки медии.

Тя е публикувана не само от сайта actuality.sk, но и от други медии.

От нея става ясно, че Ндрангетата се е установила в Източна Словакия и години наред е злоупотребявала с еврофондове в този относително беден регион на границата с Украйна.

Тези мафиоти са култивирали бизнес връзки с висши политици, включително и с приближени до премиера. Бившият шеф на Трошкова Вилиам Ясан е секретарят на Държавния съвет за сигурност на страната.

Ясан отрича да поддържа връзки с мафията, с "италианци или други". Трошкова не е коментирала информацията, но полицията обяви, че планира да я разпита.