Самолети от нито една държава не са кацали на нито едно българско военно летище. Транспортиране на нелегални мигранти от Европа тайно към България не се осъществява. Лагерите са пълни на 11%.

Това увери вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов в началото на днешното правителствено заседание. Той поиска ДАНС да разследва подобни слухове.

Самолети с мигранти не кацат тайно на военните ни летища, ядоса се Каракачанов

Самолети с мигранти не кацат тайно на военните ни летища, ядоса се Каракачанов

Министърът се ядоса на фалшиви новини чрез сайтове с неясен статут

"Определено срещу България се води една кампания от фалшиви новини. Преди 10 дена се появи в определени сайтове лъжливата информация, че на български военни летища кацат самолети, които превозват нелегални мигранти от Германия и от Европа.
Въпреки, че това е абсолютно невъзможно, поради факта, че без мое разрешение това не може да се случи, проверих в случая - такова нещо няма. Извън самолетите на военновъздушните сили на Република България и някои самолети на съюзниците, които изпълняват участие в учение, каквото е Тракийски орел, каквото тече в Пловдив, други самолети не са кацали не само на Безмер, а на нито едно българско военно летище", заяви военният министър.

"Второ - направих проверка през Агенцията за бежанците. Капацитетът на лагерите за емигранти е едва 11% запълняемост, нови хора не са постъпвали, за разлика от 2016 г., когато капацитетът е бил пълен до 103%", каза още той.

Борисов: Нямаме ангажимент към канцлера Меркел да приемаме мигранти

Борисов: Нямаме ангажимент към канцлера Меркел да приемаме мигранти

Работили сме активно по Дъблинското споразумение

"Смятам, че правителството би следвало да вземе отношение. Най-малкото да се разпореди на компетентните органи да проучи кой организира подобна кампания, тъй като това е наказуемо по Наказателния кодекс", констатира Каракачанов.

По думите му се всява смут, опит да се създава напрежение в обществото. "Това, според мен, не може да остане безнаказано", каза Каракачанов.

"Това ме принуди още в понеделник да оповестя информацията, която съм събрал в рамките на края на предишната седмица. Въпреки това наблюдаваме, че подобна кампания продължава да се движи. Затова смятам за необходимо ДАНС и другите оторизирани структури и другите служби по сигурността да направят проверка и да изяснят кой пуска и с каква цел подобна фалшива информация и ако се установят виновни да им се потърси отговорност. Това е недопустимо в една правова държава", каза още той.

"Последната фалшива новина е, че овцете и козите в Странджа се избиват, за да може там да се настаняват - нелегалните емигранти. Това не може да продължава, защото това е откровено саботаж срещу политиката на правителството и сигурността на държавата", коментира Каракачанов.