До момента имаме изградени 11 км ограда по сухоземната граница с Румъния, забити са коловете и на още 8 км. Това съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов, като оградата е мярка срещу африканската чума по свинете.

От днес оградата се подсилва и със спираловидна режеща тел тип "Бруно" по препоръка на експерти. На най-рисковите места и по протежение на пътеките на движение на дивите животни ще бъде поставен и втори ред "Бруно". Изграждането на оградата към момента става едновременно от 3 места - Кайнарджа, Дуранкулак и Кардам.

Започна строежът на ограда по границата с Румъния срещу чумата посвинете

Започна строежът на ограда по границата с Румъния срещу чумата посвинете

Мерките за биосигурност при големите свинекомплекси са най-важни

На терен са около 480 души от 6-те държавни горски предприятия, от регионалните управления по горите във Варна, Русе и Шумен и Изпълнителна агенция по горите. Паралелно с изграждането на оградата те извършват и засилен контрол с патрулиращи двойки, особено през нощта, за пресичане на евентуално движение на диви свине от Румъния.

"Добре е, че в момента дивата свиня не е склонна да прави много набези. Тя стои там, където си е намерила храна - в случая царевица. По-засилена миграция се очаква да има след приключването на реколтата", обясни още земеделският министър.

Спират чумата по свинете със 133 км ограда по границата с Румъния

Спират чумата по свинете със 133 км ограда по границата с Румъния

Не е ясно обаче колко ще струва и кой ще я строи