Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов заяви, че е започнало изграждането на телената оградата по границата ни с Румъния във връзка с ограничаването на риска от африканска чума по свинете.

Ограда спира глиганите от Румъния да идват у нас

Ограда спира глиганите от Румъния да идват у нас

Дължината на тази ограда е 133 000 линейни метра

Порожанов присъства на заседанието на създадения областен координационен щаб в Силистра, който има за цел да предприеме на мерки за недопускане и ограничаване на заболяването африканска чума по свинете.

По думите на министъра изграждането на оградата вече е започнало на две места, предстои да започне и в трети участък.
"Първоначално смятахме да бъде електропастир, но не е сериозно препятствие за по-силните животни, които като се засилят биха могли да го преминат. Спряхме се на четириредова телена ограда с бодлива тел. Един линеен метър на бодливата тел е 15 стотинки, четири реда са 60 стотинки на линеен метър. Коловете ще бъдат през два метра и половина. Изграждането ще се възложи от трите регионални дирекции по горите, така че очаквам да бъде в много разумни цени и параметри", обясни Порожанов.

Животновъди подкрепят ветеринари и полиция за чумата

Животновъди подкрепят ветеринари и полиция за чумата

Настояват Борисов да върне на работа Георги Праматаров

Той заяви и че Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) е в постоянен контакт с румънските власти. Всички мерки, които се предприемат са стандартни за целия Европейски съюз. Контролът върху движението на животни се докладвал и на службите на МВР, както и на граничната полиция.

"Препоръчахме да се наблюдава и движението на животни, защото непрекъснато се залавят такива, които са без документи. Българските стопани трябва да бъдат много отговорни", подчерта Порожанов, но допълни, че основната мярка за биосигурност трябва да бъде осигуряването на 10-километрова зона около големите свиневъдни обекти.

Щетите от африканската чума по свинете могат да достигнат до 2 млрд. лв.
Обновена

Щетите от африканската чума по свинете могат да достигнат до 2 млрд. лв.

В България има само една акредитирана лаборатория за изследване на заразата

Стана ясно и че експерти от БАБХ са обиколили и идентифицирали всички задни дворове, като в момента има 620 обекта с 630 животни. Предстои да бъдат описани още около 120 обекта.

Предприемат се и други мерки като дезинфекция, граничен контрол и срещи в големите свинекомплекси за разясняване на мерките за биосигурност. Тяхното спазване е от изключително значение, тъй като по този начин се намалява рискът за свинете, отглеждани в големите комплекси, а също и тези за домашно отглеждане.

"Ще предложа ограничение на груповия лов, особено в граничните райони, тъй като той крие много опасности", каза още министър Порожанов по въпроса с груповия лов и изменението на закона, като мярка за ограничение на заразата при свинете.

Регистрират домашни свине като първа мярка срещу африканската чума

Регистрират домашни свине като първа мярка срещу африканската чума

Регистрацията е задължителна за получаване на обезщетение при евтаназия