Животновъди и земеделци са силно разтревожени от епизоотичната обстановка в страната предвид очакваната от Румъния африканска чума по свинете, птичия грип в Северна Добруджа и чумата по дребните преживни животни.

Започна строежът на ограда по границата с Румъния срещу чумата посвинете

Започна строежът на ограда по границата с Румъния срещу чумата посвинете

Мерките за биосигурност при големите свинекомплекси са най-важни

На пресконференция те призоваха да се подкрепят действията на ветеринарните власти, жандармерия и полиция да бъдат оставени да си свършат работата. Участниците в пресконференцията изказаха категоричната си и пълна подкрепа към действията на екипа на земеделското министерство, ръководен от министър Румен Порожанов.

Венцислав Върбанов от Асоциация на земеделските производители в България заяви, че настояват за връщане на уволнения под натиска на протестните действия директор на дирекция "Директни плащания" Георги Праматаров. Безпокойството на земеделци и животновъди е, че това се прави с цел създаване на бъдещ проблем с предстоящи плащания, тяхното забавяне, така че октомври месец да бъдат принудени да излязат всички на протест.

Организациите, участващи в пресконференцията се разграничиха от протестните действия, в които заподозряха опит за дестабилизация в сектора.

Мляко се разплиска пред МС, животновъди искат оставки
Обновена

Мляко се разплиска пред МС, животновъди искат оставки

Животновъди протестират заради мерките срещу чумата в Странджа"

Освен, че заявиха пълна подкрепа за Румен Порожанов, действията на ветеринарите и органите на реда, представители на различни организации се заканиха да сезират Прокуратурата във Велико Търново, където е регистрирана организацията на Симеон Караколев - Асоциация на овцевъдите и коневъдите у нас, добила публична популярност с протеста пред Министерски съвет.

Оказва се, че след проверка в регистъра на Министерство на правосъдието същият няма внесен отчет за последните три години, което прави действията на тази организация незаконни.

С жива верига ямболски животновъди пазят добитъка си

С жива верига ямболски животновъди пазят добитъка си

Разпоредена е евтаназия заради огнище на чума по овцете

Пчеларите настояват Борисов да разпореди на ДАНС незабавна проверка по казуса. Асоциацията на говевъдите пък иска Борисов да размисли за направените уволнения.

Целият сектор е настръхнал, тъй като същият Караколев не е присъствал на последния съвет по животновъдство, но получава субсидии от земеделското министерство. Освен това се оказа, че много от членовете на Управителния съвет на въпросната асоциация не знаят, че са нейни членове и се зарекоха да си търсят правата по съдебен път.

"Протест по време на чума не е най-добрият начин да изразиш позицията си, още по-малко да защитиш производителите, животновъдите и изобщо гражданите", заяви Върбанов.

Изплатиха над милион помощи de minimis на засегнатите от чумата животновъди

Изплатиха над милион помощи de minimis на засегнатите от чумата животновъди

Това прави по 55 лв. на овца или коза

"Цялата гилдия сме изключително възмутени от начина, по който беше политизиран този проблем с чумата по дребните преживни животни", заяви още той.

"Възмутени сме от политическото поведение на г-жа Нинова, от поведението на депутатите, които заедно с нея си заведоха агитките на площада пред Министерски съвет, изразявайки позицията на земеделския сектор. Това не е отговорно политическо поведение", коментира Върбанов.

По думите му с протеста се е създала предпоставка, ако на митинга наистина е имало представители от цялата страна - "да си донесат вирусите и тук в центъра да ги обменят с други краища на страната" - възмути се Върбанов.

"Заставаме твърдо зад действията на българските ветеринарни лекари. Недопустимо е хора, които изпълняват своя дълг да бъдат гонени, бити и унижавани. - Същото се отнася за органите на реда", заяви още Върбанов.

С жива верига ямболски животновъди пазят добитъка си

С жива верига ямболски животновъди пазят добитъка си

Разпоредена е евтаназия заради огнище на чума по овцете

Той бе категоричен, че има ли огнища, има ли съмнения трябва да има санитарна зона и никой не трябва да влиза в нея.

Цялата гилдия се обединява в защита на един експерт - Георги Праматаров, директор на дирекция "Директни плащания и идентификация на земеделските парцели" като изтъкна, че под политически натиск са се взели бързи и емоционални решения.