Под съпровода на погребалния марш и с възгласи: "Оставка" и "Убийци" протестиращи козевъди и овцевъди изсипаха бидони с мляко запалиха донесената от тях овча вълна пред сградата на Министерския съвет в София.

Началото на протеста им бе даден със звуците на Българския химн.

Няколко хиляди души - стопани и граждани, които ги подкрепят, протестират срещу масовото евтаназиране на овце и кози във връзка заради чумата по дребните преживни животни.

5 огнища на чума потвърдени от лаборатории у нас и във Франция

5 огнища на чума потвърдени от лаборатории у нас и във Франция

Чумата е особено опасно заболяване, което се използва като биологично оръжие

Протестиращите искат оставката на земеделският министър Румен Порожанов, заместника му Цветан Димитров. Те искат и отстраняване на служителите на ведомството, отговорни за кризата с чумата Странджанско.

Протестиращите носят транспаранти с надписи "Неработещ екарисаж - болести, зарази и замърсена околна среда", "МОСВ спрете незаконното изгаряне на мъртви животни", "Вън от земеделските ни земи", "БАБХ София - изгарянето на мъртви животни е равно на крачка назад към Средновековието", "Кой ще спаси баба Дора!?" и други.

Бившият министър на земеделието, храните и горите Иван Станков припомни, че по време на прехода в България броят на чифтокопитните е намалял от 17 милиона с 14 милиона. Той изрази съжаление, че по време на същия период дребните преживни животни са били 11 милиона, а сега са останали един милион и петстотин хиляди.

Евтаназията на дребните преживни животни е убийство за стопаните и недоумяваме дали всичко това е справедливо за нас, заяви Станков добави, че не е справедливо да се произвежда мляко, което да не бъде изкупувано, а да се внася сухо, кондензирано мляко от чужбина.

Бившият земеделски министър заяви, че трябва да бъде сложен край на геноцида над дребните преживни животни в България.

Симеонов: Спасихме чумата, през Средновековието за това са убивали хора

Симеонов: Спасихме чумата, през Средновековието за това са убивали хора

Променя се системата за инвалидност

Станков отправи призив към всички стопани да се обединят и да си търсят правата, защото в краткосрочен план. Той поиска да се съберат представителите на науката и неправителствените организации, с които да се разработи единна стратегия, защото според него всичко, което става в държавата, води нашето козевъдство и овцевъдство до гибел.

Малко по-късно напрежението на площада пред Министерския съвет се увеличи. Полицаите се хванаха един за друг, за да попречат на протестиращите да нахлуят през официалния вход на Министерския съвет.

На протеста се появи и лидерът на БСП Корнелия Нинова и депутати от партията й.

След това представители на протестиращите влязоха в Министерския съвет за среща със земеделския министър Румен Порожанов.

Борисов освободи заместника на Порожанов

Борисов освободи заместника на Порожанов

Отиват си и още трима по разпореждане на премиера

Междувременно от Министерския съвет информираха, че заместник-министъра на земеделието, храните и горите Цветан Димитров е освободен.

По разпореждане на премиера Борисов земеделският министър Румен Порожанов освободи още директора на дирекция "Животновъдство" Златка Възелова, директора на Дирекция "Директни плащания и идентификация на земеделските парцели" Георги Праматаров. 

Освободен е и съветникът на земеделския министър - Бойко Синапов.