Това е посегателство върху националната сигурност. Не съм специалист по чумата, но ако трябва в парламента да се направи комисия. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов пред БНТ относно евтаназирането на дребни преживни животни в Ямболско и мащабната съпротива на стопаните и на граждани, които твърдят, че не е доказано наличието на чума по тези животни.

Порожанов да извади как е действала компартията в случаи на подобна зараза

Порожанов да извади как е действала компартията в случаи на подобна зараза

Бързо плащайте - не знам колко е по-високо от пазарната цена, но убедете хората, призова Борисов

Относно възпрепятстването на евтаназирането и спасяването на отделни животни, вицепремиерът заяви: "Какво спасихме - спасихме чумата. За такива работи в Средновековието са убивали хора, за да не се разпространява болестта".

Симеонов за БМФ: "Спасяването на редник Киро"

Симеонов за БМФ: "Спасяването на редник Киро"

Ако тази точка не бъде оттеглена, ще жертват коалицията за едни 58 млн. лева, смята Симеонов

Ако действително има чума - какво означава прегръщане на кози не само от баба Тодорка - всички се изредиха да прегръщат козите. Този район трябваше да бъде отцепен, с въоръжени полицаи, да го дезинфекцират. Тази чума се предава с докосване. Някой дезинфекцира ли им дрехите, запита Симеонов за доброволците, които с жива верига спират служители и наети от БАБХ хора за убиването на животни, както и за репортерите, които предават от място.

5 огнища на чума потвърдени от лаборатории у нас и във Франция

5 огнища на чума потвърдени от лаборатории у нас и във Франция

Чумата е особено опасно заболяване, което се използва като биологично оръжие

Същевременно хора с бели дрехи, с предпазни ръкавици и очила си вършат работа. Така не се опазват животните в България, каза Симеонов по повод живите вериги на доброволци, които спират представителите на Българската агенция за безопасност на храните.

1,3 млрд. ще загубим, страната ни ще бъде затворена за всякакъв внос и износ на животинска продукция, заяви Симеонов. Не е ли по-добре да бъде евтаназиран дребен рогат добитък. Какво е това сиромахомилство, запита той.

Тристранката изгони Мая Манолова

Тристранката изгони Мая Манолова

Всеки един може да дойде и да присъства и да ни става супервайзер, коментира Кокалов от КНСБ

За изгонването на омбудсмана Мая Манолова от вчерашното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество Валери Симеонов заяви, че тя е отишла без покана. В нормативните документи има ясно определени участници в заседанието на Тристранката и омбудсманът не е сред тях.

Прецинил съм, че Манолова трябва да напусне, каза Симеонов, който попитал отделно всеки един от членовете на тристранката дали е канил Манолова. Обстановката почти винаги е взривоопасна, поясни в каква атмосфера се провеждат заседанията на НСТС Симеонов.
Не знам как щяха да се развият събитията. Много тежък въпрос разглеждахме - за медицинската експертиза и той ще влезе, независимо от известните резерви, категоричен е вицепремиерът.

Променят методиката за ТЕЛК

Променят методиката за ТЕЛК

Искат НЕЛК да прави реални проверки

По думите му, има изобилие на данни за фалшиви ТЕЛК-ове. 1,7 млрд. лева отиват за хора с инвалидност. Тези пари са силно завишени. Има случаи на цели села, като че с един и същ печат са поставени заключенията, коментира той масовото разпространение на някои незаразни заболявания.

На първо място ще се смени формирането на телковите комисии. Сменя се системата за инвалидност. Не само на база натрупване на заболявания - с леки болести да получат право на чужда помощ. Новата формула, по която ще се изчисляват процентите инвалидност - всички тежки заболявания са завишени и към тях ще се добавят съпътстващите заболявания, обясни Симеонов.

Волята за премахване на ТЕЛК-а зависи и от премиера Борисов

Волята за премахване на ТЕЛК-а зависи и от премиера Борисов

Водеща трябва да е оценката на потребностите на човека в общия социален контекст на развитие

Копирали сме в голяма степен германския модел, призна Симеонов. Държавният бюджет губи стотици милиони левове за хора, които нямат право да ги получават като помощ, мотивира се вицепремиерът.