Вицепремиерът по икономиката и демографската политика Валери Симеонов определи ситуацията с внесените промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол като: "Спасяването на редник Киро" - по филма "Спасяването на редник Раян".

Запитан за спора с бизнесмена Кирил Домусчиев за Българския морски флот, Симеонов обясни, че няма лично познанство, няма основания да го обича или да го мрази.

Кирил Домусчиев дава на съд Валери Симеонов

Кирил Домусчиев дава на съд Валери Симеонов

Заради "кампанията му срещу БМФ"

"Става въпрос за приватизационен договор. Братя Домусчиеви поемат редица ангажименти и голямата част от тези ангажименти брутално са потъпкани, не спазват задълженията си по тези договори - към декември 2018 г. трябва да имат 2300 души назначени. Към 2015 г. имат само 123-ма - изхвърлили са всички на улицата", разясни Симеонов договора за приватизация на БМФ.

Договорът е направен така, че ако платят дребни неустойки - 2 млн. лева, те ще се отърват. Ще загубят повече за заплати, отколкото за неустойки, изчисли Симеонов.

Симеонов: Спасихме чумата, през Средновековието за това са убивали хора

Симеонов: Спасихме чумата, през Средновековието за това са убивали хора

Променя се системата за инвалидност

По друга точка от договора - общият тонаж на корабите трябва да има 1,300 млн. водоизместимост на плавателните съдове. След покупката започна масово рязане на кораби, продаване на скрап. Тонажът на корабите се намалява под 900 хил., заяви Симеонов.

Сега, при изтичането на десетата годишнина от договора, когато Домусчиеви трябва да платят 58 млн. лева неустойки, ако тонажът не е запазен, те заведоха дело в Арбитражния съд преди две години. След 8 г. се опитаха да променят договор с държавата. Арбитражният съд разреши редукцията и че те не трябва в 10-та година да докажат този тонаж.

Решение на Министерския съвет е обжалвано във Върховния конституционен съд. КС решава, че решението на Арбитражния съд е неправилно, нов състав на Арбитражния съд приема, че няма условия да се променя договора 8 г. след сключването му. Юни месец държавата печели делото срещу братя Домусчиеви и ако те не докажат тонажа, ще трябва да платят неустойка от 58 млн.

2-та млн. лв. за арбитражно решение за БМФ защитават държавният интерес

2-та млн. лв. за арбитражно решение за БМФ защитават държавният интерес

А за Валери Симеонов е опасна практика да се обжалва всяка приватизационна сделка

В деня, когато се получава решението от втория състав на Арбитражния съд, колеги от "Атака" внасят промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, обясни съпредседателят на обединени патриоти. Така спечелените дела отиват в кошчето, каза Симеонов.

"Това се внася от депутат на Волен Сидеров. В края на деня друг депутат от ВМРО внася допълнителна забрана в закона - това да важи за действащите сега приватизационни сделки. Депутатът от ВМРО е бил "изработен" и си изтегля подписа, но предстои гледане в пленарна зала", обясни отношенията с коалиционните си партньори Симеонов.

В най-тежката криза спасихме от фалит БМФ, горд Домусчиев

В най-тежката криза спасихме от фалит БМФ, горд Домусчиев

След обвиненията, че не изпълнява приватизационния договор

По думите му, на председателски съвет Сидеров е искал оттегляне на точката за промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, но тя е подкрепена от ГЕРБ. "Ако тази точка не бъде оттеглена, ще стане ясно, че коалицията е жертвана в името на частни интереси, едни 58 млн. лева", обясни Симеонов.

Относно проверките по Черноморието и споровете им с министъра на туризма Николина Ангелкова, Валери Симеонов каза: "Нямам лични отношения с г-жа Ангелкова".

Ангелкова: Обвиненията на Симеонов срещу мен не са полезни

Ангелкова: Обвиненията на Симеонов срещу мен не са полезни

Думите му са абсолютно погрешни според министъра на туризма

Според него, в България имаме най-ниски приходи на чужденец, влязъл в страната ни в сравнение цяла Европа. България има плитък шелф, големи пясъчни плажове, добра инфраструктура, с която решихме въпроса със замърсяването, изтъкна плюсовете на българския морски туризъм той.

Според него двамата не се конкурират за проверките. Проверките са форма за установяване на законността и спазване на правилата. Проверки прави и министъра - цяло лято медиите отразяват нейните проверки. Тя проверява дали категоризацията на заведенията, работни времена, по плажовете дали се спазват всички нормативни изисквания - изреди Симеонов правомощията на Ангелкова.

Аз се занимавам с всички периферни неща, които пречат на туризма - обща атмосфера на шума, изобилието на преместваеми обекти по плажовете. Проверяваме хигиената, качеството на напитките - това е мое задължение, не на Ангелкова. Няма нищо стресиращо да накараме разпасалите се чорбаджии да си спрат музиката след 23 часа и да бъдат накарани да спазват закона, каза Симеонов. Той обясни, че тези проверки не са само за Бургас.

Относно вчерашния случай на частен самолет, който е излетял без проверка от летище София, вицепремиерът бе категоричен, че нарушаването на закона не трябва да се остави без последствия. Няма съмнения, няма колебания и оправдание, допълни той.