Съдът отмени решението на Арбитражния съд към Българската търговско-промишлена палата, с което се разрешава промяна на приватизационния договор на "Български морски флот" и Агенцията за приватизация. Собственикът на БМФ Кирил Домусчиев каза за "По света и у нас", че не може да коментира решението преди да се запознае с мотивите на съда.

Валери Симеонов: Положението с БМФ било "на печелившите честито"

Валери Симеонов: Положението с БМФ било "на печелившите честито"

Държавата е ощетена с 52 млн. лв. с фалшифицирани съдебни експертизи

Върховният касационен съд (ВКС) отмени решението на Арбитражния съд при Българската търговско промишлена палата, с което се позволява промяна в приватизационния договор на Параходство "Български морски флот". Това показва справка в деловодната система на съда. Според решението собственикът на БМФ трябва да заплати на Агенцията за праватизация и следприватизационен контрол над 2 млн. лева - разноски по водените производства.

2-та млн. лв. за арбитражно решение за БМФ защитават държавният интерес

2-та млн. лв. за арбитражно решение за БМФ защитават държавният интерес

А за Валери Симеонов е опасна практика да се обжалва всяка приватизационна сделка

Собственик на параходството е фирма контролирана от братята Кирил и Георги Домусчиеви. Пред "По света и у нас" Кирил Домусчиев каза, че не може да коментира решението на съда преди да се е запознал с мотивите му.

В най-тежката криза спасихме от фалит БМФ, горд Домусчиев

В най-тежката криза спасихме от фалит БМФ, горд Домусчиев

След обвиненията, че не изпълнява приватизационния договор

В началото на годината Арбитражният съд при БТПП разреши, че договорът за приватизация на БМФ може да бъде променен, така че новият собственик да поддържа по-малък тонаж на корабите. От дружеството тогава обясниха, че това се налага заради икономическата обстановка, която не позволява дружеството да работи успешно при задължението за корабите и персонала.

Параходството беше приватизирано през 2008 г. Тогава германско-българският консорциум "Кей Джи маритайм шипинг" плати за БМФ 440,1 млн. лева. По-късно компанията стана изцяло българска собственост. Според изискването на приватизационния договор, БМФ трябваше да поддържа определен тонаж на корабите, както и да има средносписъчен плавателен състав от 2360 души. Инвестициите в компанията трябваше да бъдат близо 780 млн. лева.

КЗК одобри продажбата на 70 % от капитала на БМФ

КЗК одобри продажбата на 70 % от капитала на БМФ

"Кей джи маритайм шипинг" планира да запази предмета на дейност на Българския морски флот

Решението на Върховния касационен съд е окончателно и с него се връща разглеждането на казуса в Арбитражния съд към БТПП.