Вицепремиерът Валери Симеонов внесе сигнал до ВКП във връзка с приватизацията на Български морски флот.

Сигналът е срещу решение на Арбитражния съд, което, според вицепремиера Валери Симеонов, е незаконосъобразно, тъй като се базира върху неправилно тълкуване и приложение на чл. 307 от Търговския закон, отнасящ се до стопанската непоносимост, който е неприложим за приватизационните договори.

"Констатираме няколко сериозни нередности, които дават възможност за промяна на приватизационните условия на договора за приватизация на Български морски флот (БМФ) от фирмата на братя Домусчиеви", обясни Симеонов.

Симеонов сезира Цацаров за приватизацията на Български морски флот

Симеонов сезира Цацаров за приватизацията на Български морски флот

Решението от Арбитражния съд е незаконно, обслужва частните интереси и създава рискове за националната сигурност

Той бе категоричен, че има престъпление. "Такъв е и сигналът. Имаме - според нас - абсолютно некоректна експертиза, която фактически изопачава фактите", заяви Симеонов.

На практика въпросната икономическа експертиза анализирала ситуацията съгласно жалбата на KG Maritime Shipping за периода на 2008 г. "Те смятат, че икономическото състояние е било толкова тежко, че са били принудени да нарежат , представете си, 30% от корабите. Те приватизират БМФ с 61 кораба, към 2015 г. дружеството има 21 кораба. Както се казва, честито на печелившите", посочи вицепремиерът Симеонов.

На практика печелившите са тези, които искат да спестят 52 млн. лв. санкции за нарушен приватизационен договор, обясни той като визира собствениците на KG Maritime Shipping - братя Домусчиеви.

В най-тежката криза спасихме от фалит БМФ, горд Домусчиев

В най-тежката криза спасихме от фалит БМФ, горд Домусчиев

След обвиненията, че не изпълнява приватизационния договор

"В момента държавата е ощетена с 52 млн. лв. в резултат на фалшифицирани съдебни експертизи и невярно решение в нарушение на закона - за облагодетелстване на братя Домусчиеви", допълни Симеонов.

По думите му с една такава промяна на приватизационните условия се избягват санкции за нарушаване на приватизационния договор. Според него е редно държавата да си върне БМФ, тъй като за девет години не е спазена нито една от клаузите на приватизационния договор.

2-та млн. лв. за арбитражно решение за БМФ защитават държавният интерес

2-та млн. лв. за арбитражно решение за БМФ защитават държавният интерес

А за Валери Симеонов е опасна практика да се обжалва всяка приватизационна сделка

Симеонов уточни, че Агенцията за приватизационен и следприватизационен контрол е тази, която завежда делото. "Ние съдействаме за фактически обжалването на решението на Арбитражния съд", обясни той.

Вицепремиерът каза още, че това е само първият сигнал. "Ще има и втори сигнал, който ще третира закононарушения при сключването на самия договор", посочи Валери Симеонов.