Омбудсманът Мая Манолова бе изгонена от заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Синдикати и работодатели се изказаха против присъствието на омбудсмана, позовавайки се на правилника за функциониране на Тристранката.

Омбудсманът Мая Манолова поиска да присъства във връзка с разглежданите от съвета закони, касаещи правата на хората с увреждания, както и въз основа на Закона за омбудсмана, даващ й право да присъства на заседания, на които се обсъждат законодателни промени, касаещи правата на българските граждани.

Димитър Манолов, заяви: Можех и аз да доведа 200-300 миньори. Иван Кокалов от КНСБ също бе против омбудсманът да присъства на това заседание - в противен случай на базата на това наше изключение от правилника, всеки един може да дойде и да присъства и да ни става супервайзер, коментира той.

Манолова настоя на няколко пъти, че Законът за омбудсмана й дава право да присъства на всички заседания, които касаят до правата на българските граждани.

Освен това стана ясно, че на третия законопроект тя е и вносител, тъй като Светлана Ангелова от ГЕРБ я припознава.

Отново скандал по проблемите на хората с увреждания
Обновена

Отново скандал по проблемите на хората с увреждания

На 30 юли започва маратон на майките под надслов: "Бягство от отговорност"

"Мисля, че това е най-нормалното нещо - омбудсманът да присъства на заседание, на което се обсъждат законопроекти, които касаят правата на българските граждани", заяви Манолова и отсече: "Моето място е тук."

Валери Симеонов, председателстващ заседанията на Тристранния съвет изтъкна, че съветът работи по определен правилник и поиска документ, с който Манолова да покаже, че е упълномощена от г-жа Ангелова да представи законопроекта.

"Няма как аз първо да наруша правилника", каза още Симеонов.

Валери Симеонов коментира и че всяко заседание е съпроводено с доста взривоопасна атмосфера.

Започнаха съкращенията на 400 миньори от рудник "Бобов дол"

Започнаха съкращенията на 400 миньори от рудник "Бобов дол"

Някои са получили предизвестията си в мината

От БСП разпространиха позиция, с която се противопоставят на изгонването на националния омбудсман от заседанието на НСТС.

"Неприемливо е Омбудсманът да бъде гонен от заседание на Тристранния съвет, още повече в момент, когато се обсъждат ТЕЛК и пенсионирането на миньорите - въпроси, които засягат пряко живота на хиляди българи. Ролята на обществения защитник е да отстоява правата на човека. В тази връзка, аргументът за неспазена процедура по присъствие на Омбудсмана на заседанието е несъстоятелен и е опит за поредно непрозрачно вземане на решения."

Припомняме, миналата седмица миналата седмица и ГЕРБ, и БСП обявиха, че се заемат да решат проблемите на миньорите, които бяха съкратени от мини "Бобов дол" и заради това няма да могат да се пенсионират. 
С миньорите при обявените съкращения се срещна омбудсманът Мая Манолова още преди месец.

В последния месец Мая Манолова влиза в конфликт със синдикатите за втори път. Първия път това се случи на Заседанието на Националния съвет за интеграция на хората с увреждане, когато шефът на КТ "Подкрепа" се противопостави на предлаганите от нея и родителите на деца с увреждания промени в законите за личната помощ. Тогава протестиращи родители скандираха при излизането на членовете на работната група "убийци".