Национално представителните организации на и за хората с увреждания и синдикатите скочиха срещу Закона за личната помощ, предложен от омбудсмана Мая Манолова. На същото мнение се оказаха и представителите на работодателските организации.

Заседанието на Националния съвет за интеграция на хората с увреждане бе открито за медиите. В него участваха, освен национално представителните организации и президентите на двата синдиката - КТ "Подкрепа" и КНСБ.

Бисер Петков с ангажимент за проектозакона за личната помощ

Бисер Петков с ангажимент за проектозакона за личната помощ

Оставката му е при премиера, поне не могат да му я искат, коментира той

Градусът на напрежението се покачи веднъж от разминаването в цифрите и финансовата обосновка на законопроекта и от обсега на законопроекта и възможността всички хора с увреждания да получат въпросната асистентска услуга.
Според данни, представени от Минчо Коралски, хората с увреждания с решение на ТЕЛК са 648 хиляди и то без издадените стари решения.

Освен национално представителните организации срещу законопроекта със становище излезе и Министерство на финансите, тъй като финансово услугата личен асистент би струвала 1,1 млрд. лв. при минимална заплата от 560 лв. за асистента.
Законопректът според становището на МФ, е и в противоречие с чл. 10 от Закона за нормативните актове.

Манолова апелира за подкрепа към законопроекта за личната помощ

Манолова апелира за подкрепа към законопроекта за личната помощ

Независимо кой поеме социалното министерство

Национално представителните организации настояха за включването на текстовете на Закона за личната помощ към разработвания от Министерство на труда и социалната политика Законопроект за социалните услуги.

Омбудсманът Мая Манолова попита къде в разчетите на проектозакона има такива фантасмагорични цифри. Според финансовата рамка на законопроекта, освен отпусканите до момента 169 млн. лв. за чужда помощ и асистентски услуги за въвеждането на асистентска грижа ще са необходими още сто милиона лева

"Вие знаете ли, че има майки, които няма да могат да се възползват от законопроекта. Не може да бъдете дискриминационни, не може да е само за 77 хиляди човека. Всички хора с увреждания имат равни права", заяви Андриана Стоименова, организационен заместник-председател на Съвета за интеграция на хората с увреждания, която представи и становището на национално представителните организации.
Мая Манолова изтъкна, че в момента не 77 хиляди получават, а само 14 хиляди получават асистентска услуга.

Работещите текстове от Закона за личната помощ влизат в Закона за социалните услуги, увери министър Петков

Работещите текстове от Закона за личната помощ влизат в Закона за социалните услуги, увери министър Петков

Най-ниската сума допълнителни средства е 105 млн. лв.

"Питам аз, къде е заместник-председателят на Националния съвет да каже, че още 77 хиляди имат право и децата с дибет и децата с Даун. Къде сте вие - това не е ли ваш ангажимет? Защо мълчахте до днес. Защо казвате, че е справедливо само 12 хиляди да вземат."

Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа" - определи тона на Манолова като недопустим.
По думите му вече е станало безпощадно ясно, че законът е аматьорски и е написан на коляно и от него не става нищо. "Оттук нататък стана безпощадно ясно, че този аматьорски написан закон само изправи на нокти организациите на и за хората с увреждания. Хора, които и без това имат достатъчно много проблеми, за да бъдат разигравани", заяви той.

Родители скандализирани от идеи на шефа на КТ "Подкрепа"

Родители скандализирани от идеи на шефа на КТ "Подкрепа"

Посрещнаха Димитър Манолов с викове "Убиец"

Манолов категорично заяви, че организацията му ще се противопостави на проектозакона. По думите му няма логика една дневна услуга да бъде въвеждана в отделен закон.

"Ако нещата стават с разкарване на хора по улиците, моята организация не е от най-богатите, но не е и съвсем бедна - нямам достатъчно ресурс, за да мога да организирам униформени протести и то в няколко града, но се надявам, че горе - долу можем да се справим, ако ще стават така нещата. Но не мога да си представя, че някой си мисли или по-скоро спокойно приема, че едни хора с увреждания трябва да бъдат противопоставяни на други хора с увреждания за постигането на някакви къси политически цели."

На реплика от страна на гражданин в залата обаче да пишат закони, Димитър Манолов продължи: "Нито съм правителство, нито съм Народно събрание, не ми подвиквайте като овчар и престанете да разхождате тия нещастни деца по улиците. Засрамете се малко. Сериозно го говоря. Това, което вършите с вашите деца е безчовешко."

Мая Манолова заяви, че ангажиментът й е да подкрепи исканията на майките на деца с увреждания - те да придобият форма, която може да бъде обсъждана. Каквото можах направих - това е проект, който има финансова обосновка. За майките Законът за личната помощ е жизнено важен. За мен това е един честен закон, който дава възможност на всички, на които е определено право на чужда помощ.

Мнението на протестиращите майки без значение за Симеонов

Мнението на протестиращите майки без значение за Симеонов

Най-важно било мнението на изпълнителната власт

Ако този законопроект беше припознат - аз бих се ангажирал с представянето му в Министерски съвет, заяви от своя страна министър Петков. Той бе категоричен, че работата може да продължи като се вкара в Закона за социалните услуги.

Майка на дете с увреждане заяви, че именно настоящото положението - ТЕЛК-ът - ги е довел до това положение - "да рият дъното". Мая Стоицова настоя, че личната помощ е механизъм, който да компенсира увреждането. Личната помощ е нещо, което не може да бъде предоставено от никоя социална услуга до сега.
По думите й, ако не са били палаткови лагери, те нямаше да стоят на това място - можехме да зароботим много по-рано.

Ние майките искахме да работим с всеки. Къде бяхте всички, които защитавахте правата ни, защо нямаме закон за социалните услуги до сега, защо нямаме закон за хората с увреждания?
"Ако не бяхме потеглили на тази палатка щяхме ли да сме тук?" - попита тя.

Припомняме, след като родителите на деца с увреждания заплашиха с мащабни протести, на който ще поискат оставката на правителството, и започнаха да опъват палаткови лагери в различни градове в страната, министър Бисер Петков изненадващо подаде оставка. На следващия ден обаче премиерът го върна на работа със задачата да разреши споровете и конфликтите около помощите и социалните услуги за семействата на деца деца с увреждания.

Според протестиращи оставката на Петков може да е била мотивирана, именно от нежеланието да се приеме проектозаконът за лична помощ, изготвен от омбудсмана Мая Манолова и родителите на деца с увреждания.

Едновременно с това още през април месец назря сериозен конфликт между родителите на деца с увреждания и национално представителните организации и синдикатите, които свикаха протест пред Министерски съвет седмица по-рано от насрочения от родителите с черни тениски и балони. Самият конфликт тлее вече години наред.
Именно и черните тениски, които се превърнаха в символ на протеста на родителите, станаха причина и за скандал в Народното събрание. Заради "униформите" те не бяха допуснати в сградата на парламента.

Борисов настоя за контрол над 1.7 млрд. лева за хората с увреждания
Обновена

Борисов настоя за контрол над 1.7 млрд. лева за хората с увреждания

Над 6500 души протестираха под прозорците на МС за достоен живот и труд в родината