И ГЕРБ, и БСП се заемат да решат проблемите на миньорите, които бяха съкратени от мини "Бобов дол" и заради това няма да могат да се пенсионират.

Първи с тях се срещнаха червените. Събираме подписи за включване в дневния ред на парламента на Кодекса за социално осигуряване, с който да решим проблемите на съкратените миньори, обяви лидерът на столетницата Корнелия Нинова. Имало внесено предложение от ГЕРБ, но нямало действие по него.

Затова миньорите търсили съдействие от левицата. Подозираме, че умишлено не се вкарва в комисия, оттам не се вкарва в зала, изтъкна тя. Става дума за текст в закона, с който трябва да се позволи при съкращаване преди навършване на възрастта, съкратените служители да се пенсионират по старите правила.

Проблемът е много стар, много им беше обещавано от правителството, припомни Нинова. Левицата иска промените да се гледат бързо на едно четене. Става въпрос само за един текст и една преходна разпоредба, за да може до края на юли това да стане факт и проблемът на съкратените миньори от "Бобов до"л да се реши до края на парламентарния сезон, иска соцводачът.

От ГЕРБ също се срещнаха с миньорите. Светлана Ангелова обясни, че в сряда промените влизат в Социална комисия. Заставаме зад исканията на миньорите, подчерта тя. Разбираме техните проблеми, обясни Ангелова. Проблемът засягал само 80 души и допълнителни средства в бюджета не били нужни.

По-късно от БСП съобщиха, че народните представители от ПГ на "БСП за България" са внесли искане до председателя на комисията Хасан Адемов следващата седмица в дневния ред на редовното заседание на комисията да влязат промените в Кодеска за социално осигуряване.