Част от майките на деца с увреждания напускат работната група към социалното министерство (МТСП), която работи по законодателството, което трябва да реши проблемите им.

Проблемът е, че нищо в т.нар. ново законодателство не се променяло. Затова те ще започнат брутални протести, както те самите се изразиха.

Майките на деца с увреждания чакат 5 дни депутат да поеме Закона за личната помощ

Майките на деца с увреждания чакат 5 дни депутат да поеме Закона за личната помощ

Не всички хора с увреждания ще поискат личен асистент, според Манолова

На 30 юли започва маратон на майките под надслов: "Бягство от отговорност", който ще започне от парламента до Социалното министерство. С него те ще изпратят в заслужен отдих законотворците.

На срещата с майките дойде омбудсманът майка Мая Манолова, която също "скочи" срещу предлаганите промени.

Депутатите гарантираха интеграционните добавки
Обновена

Депутатите гарантираха интеграционните добавки

Запазват се месечната добавка за транспорт - 15% и 20% за комуникации

"Това е имитация на реформа", обясни общественият защитник. Тя смята днес да обясни грешките на социалното министерство и настоява институциите най-после да си поемат отговорността.

За хората с увреждания нищо още няма да се промени, посочи омбудсманът Мая Манолова.

Няма да има проблем с интеграционните добавки, уверява Петков

Няма да има проблем с интеграционните добавки, уверява Петков

Парламентът е длъжен да осигури "бърза писта" за законовите промени

Освен това в голяма част от новите текстове ситуацията за хората с увреждания била влошена вместо да се подобри. Сърцевината на конвенцията за защита правата на хората с увреждания е индивидуалната оценка, обясни още тя. Според проекта на МТСП не било ясно как ще се извършва тази оценка, не били ясни правилата и критериите, не бил ясен и състава на комисията, която ще прави тази оценка.

Подкрепата за хората с увреждания оставала същата както и в настоящото законодателство. Нищо не се променя по отношение на помощните средства, критикува още омбудсмана.

Хората искали да получават помощните средства, а не сума, с която те да се снабдяват с такива. Не било ясно и как ще се определя финансовата подкрепа за хората с увреждания. Нямало яснота и около асистентската помощ за хората с увреждания.

Голяма част от правомощията по законите остават в ръцете на изпълнителната власт, което не удовлетворява Мая Манолова и протестиращите.

Манолова: Парите за хората с увреждания изтичат в бездна

Манолова: Парите за хората с увреждания изтичат в бездна

Със законопроекта всички засегнати могат да искат лична помощ

Крайно съм притеснена от продукта, който ще излезе накрая, коментира още Мая Манолова. Бетонирали се интеграционните добавки за хората с увреждания. Според нея, те трябва да са временна мярка. Това е изключително нечестно спрямо хората с увреждания, отчете Мая Манолова. Тя иска помощите да са спрямо индивидуалните потребности.

Бетонирало се в закона раздаването на мизерни суми на калпак. Това е подмяна на обещанията, които бяха дадени, категоричен е общественият защитник. Няма да ставам съучастник на това заблуждаване на хората с увреждания, закани се Мая Манолова.

Припомняме във връзка с протеста на майките на деца с увреждания социалният министър Бисер Петков подаде оставка, но ден по-късно беше върнат на поста си от премира Борисов.

След него оставка подаде и зам. социалният министър Росица Димитрова. Премиерът Бойко Борисов прие оставката на заместник социалния министър. Тя подаде оставка заради общественото недоволство по повод участието й в 11-тата сесия на Конференцията по Конвенцията за правата на хората с увреждания, която се проведе в Ню Йорк.

Въпреки рокадите, палатковият лагер пред парламента на протестиращите майки остава до 1 октомври.

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че е много важно въпросният законопроект, който, по думите й, е изработен заедно с майките на деца с увреждания, да влезе в парламента.

На 29 юни депутатите от "Воля" припознаха Законопроекта за личната помощ и да го придвижат за разглеждане в парламента. За този законопроект подкрепа бе изразена и от независимия народен представител Спас Панчев.

На 7 юли бе променен Закона за интеграция на хората с увреждания като се запазиха интеграционните добавки за транспорт и за комуникации.