Депутатите гарантираха изплащането на интеграционните добавки за хората с увреждания. Това стана с приетите на второ четене текстове в Закона за интеграцията на хората с увреждания на днешното заседание на парламентарната социална комисия.

Повод за промените са отхвърлените от ВАС членове от Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания. Вносител е народният представител от ГЕРБ Светлана Ангелова.

Депутатите промениха Закона за интеграция на хората с увреждане

Депутатите промениха Закона за интеграция на хората с увреждане

Ще се осигури непрекъсваемост на получаваните месечни добавки и ще се ограничи рискът от сериозно социално напрежение

Така депутатите осигуриха бърза законодателна писта с цел избягването на социално напрежение заради решението на Върховния административен съд. С него се отменят разпоредбите на чл. 24, ал,2, чл. 25, чл. 26 и чл. 27, ал. 3 от Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания.

Запазват се размерът на месечната добавка за социална интеграция за транспортни услуги в размер 15% от гарантирания минимален доход, както и месечната добавка за ползване на информационни и телекомуникационни услуги в размер 20% от гарантирания минимален доход.

Майките на деца с увреждания остават на палатки до 1 октомври

Майките на деца с увреждания остават на палатки до 1 октомври

До тогава и трите закона трябва да влязат в парламента - амблок

Уредени са и другите видове добавки за социална интеграция - добавки за балнеолечение и/или рехабилитационни услуги, диетично хранене и лекарствени продукти и достъпна информация.

Към месец май 2018 г. броят на лицата с увреждания, които получават месечната добавка за социална интеграция за транспортни услуги е 497 145 лица, а за информационни и телекомуникационни услуги е 70 608 лица. 89 лица получават месечна добавка за обучение.
Разпоредбите влизат в сила след обнародването им в Държавен вестник.

Манолова: Парите за хората с увреждания изтичат в бездна

Манолова: Парите за хората с увреждания изтичат в бездна

Със законопроекта всички засегнати могат да искат лична помощ

Заместник-министър Зорница Русинова призова депутатите от БСП да информират лидера си Корнелия Нинова за докладваните пред социална комисия постижения на българското председателство.

По време на заседанието на комисията стана ясно, че ресорният министър Бисер Петков ежемесечно е докладвал пред депутатите от комисията за напредъка на българското председателство.

Отчетът в социалната сфера е описан подробно в презентация, която ще стане част и от утрешния доклад на министър-председателя Бойко Борисов пред Народното събрание и ще бъде публикувана на сайта на Министерство на труда и социалната политика.

Зорница Русинова заяви, че в сферата на труда и социалната политика, България си постави амбициозни цели и постигна дори повече.

"Много висока оценка получихме и от ЕП, и от ЕК, но и от много страни-членки, включително и от министри социалисти ", заяви Русинова.

Русинова заяви, че именно българското председателство е започнало да прилага стълба за социални правила в действие.

Тя отбеляза, че е започнат дебатът за финансирането на стълба. "Как тези 20 принципа ще намерят отражение в многогодишната финансова рамка и как целта, която ЕК си е поставила за по-социална Европа, като един от петте принципа на следващия бюджет, на практика ще бъде изпълненена", заяви Русинова.

Като постижения тя изтъкна още историческият край на спорната тема за командированите работници, европейската рамка за чиракуването.

"Запазихме не само националния интерес, но и на доста източни страни, които са политически чувствителни по отношение на транспортния сектор - той да бъде в отделен пакет и ясно регламентарине на това какво означава заплащане, какъв е периодът на командироване", заяви Русинова.