Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нов случай на Африканска чума при дива свиня в община Тервел, област Добрич. Това е вторият случай на заболяването у нас за 2019 година.

Сигналът за умряло диво прасе в община Тервел, е получен на 22 февруари в Областната дирекция по безопасност на храните - Добрич. Той е подаден от директора на Ловно стопанство - Тервел.

От БАБХ са започнали прилагане на мерки с цел контрол и ликвидиране на заболяването. От агенцията ще извършват постоянни клинични прегледи за Африканска чума при домашни свине и ще вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине.

Създадени са инфектирана и буферна зони, които обхващат територии от областите Добрич и Силистра. 

Отчетоха нов случай на африканска чума у нас

Отчетоха нов случай на африканска чума у нас

Ловци открили мъртво диво прасе край Девня

В двете области ще бъдат проведени заседания на областните и общинските епизоотични комисии заедно с областните дирекции по безопасност на храните, кметовете на общините, представители на горските стопанства и ловните организации.

Целта им е запознаване с актуалната епизоотична обстановка и нейното проследяване, мерките за контрол на болестта и създаване на организация за щателно претърсване за трупове на умрели диви свине.

Ще бъдат разгледани и санкциите при нерегламентирано отглеждане на свине в стопанства тип "заден двор".

От БАБХ напомнят, че прасетата от този тип трябва да се отглеждат затворени и при засилена биосигурност, и да нямат контакт с диви прасета.

Откриха огнища на африканска чума в Плевен и Русе

Откриха огнища на африканска чума в Плевен и Русе

Констатиран е смъртен случай и в Силистра

Ключови за пренасяне на заразата от дивите към домашните свине са неспазването на правилата за биосигурност при ловуване, както и ниската биосигурност при отглеждане на свине в домашни условия. 

Затова те съветват да бъде проявена висока отговорност и спазване на всички ветеринарномедицински изисквания при отглеждане на свине както в животновъдните обекти, така и при ловуване.

Припомняме, че на 10 февруари е констатиран случай на африканска чума в Девня.