Нови случаи на Африканска чума при диви свине са установени в община Алфатар, област Добрич и в община Тервел, област Силистра. Наличието на вируса е било потвърдено при общо 3 животни. Това са поредните случаи на заболяването у нас за 2019 година.

За периода от 31 август 2018 г. до 20 март 2019 г. са потвърдени 1 огнище при домашни свине в стопанство тип "заден двор" в област Варна и 27 положителни проби за Африканска чума диви свине в областите Силистра, Добрич и Варна, установени при диви прасета. Животните са били открити при претърсване на регионите по заповед на Българската агенция по безопасност на храните.

Продължава извършването на клинични прегледи в засегнатите области Силистра, Добрич и Варна. Създадени са инфектирана и буферна зона. Продължават дейностите по претърсване в инфектираните зони за откриване на болни животни или трупове на диви свине.

Откриха второ мъртво прасе със съмнения за африканска чума край Тервел

Откриха второ мъртво прасе със съмнения за африканска чума край Тервел

Резултатите ще станат ясни днес следобед

Домашните свине от ограничителните зони подлежат на завишен контрол преди движение чрез извършването на клинични прегледи и лабораторни изследвания. Позволява се движение на свине само между стопанства с високи мерки за биосигурност.

За да бъде ликвидирано заболяването, от БАБХ са предприели всички мерки в съответствие с действащото европейско и национално законодателство. Агенцията ще извършва постоянни клинични прегледи за Африканска чума при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине. В трите области се провеждат регулярни заседания на областните и общинските епизоотични комисии.

От БАБХ напомнят, че прасетата в стопанства "заден двор" трябва да се отглеждат затворени и при засилена биосигурност и да нямат контакт с диви прасета. Неспазването на правилата за биосигурност при ловуване, както и ниската биосигурност при отглеждане на свине в домашни условия създават риск за пренасяне на заразата от дивите към домашните свине.

Откриха нов случай на африканска чума в Добричко

Откриха нов случай на африканска чума в Добричко

Лаборатория в София е потвърдила наличието на вируса