Откриха второ мъртво диво прасе със съмнения за африканска чума край Тервел. Това предаде БНР след днешното извънредно заседание на Епизоотичната комисия в Добрич.

Припомняме, преди дни именно в община Тервел БАБХ констатира втория случай на заболяването за 2019 г. От столична лаборатория потвърдиха, че става въпрос за африканска чума по свинете. Първият случай за годината беше регистриран в Девня на 10 февруари.

Резултатите от новите проби ще бъдат ясни днес следобед.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич д-р Борислав Каменов увери, че са предприети необходимите мерки за дезинфекция на мястото, където са открити мъртвите животни.

Откриха нов случай на африканска чума в Добричко

Откриха нов случай на африканска чума в Добричко

Лаборатория в София е потвърдила наличието на вируса

На територията на Държавното ловно стопанство-Тервел ще се извършва през ден проверка за други умрели животни.

В първата инфектирана зона попадат десетки селища от областите Добрич и Силистра, а в буферната зона са всички останали техни населени места. От Областната дирекция по безопасност на храните отново посъветваха прасетата в стопанства от тип "заден двор" да бъдат усвоени в кратки срокове.

Предвижда се да се създаде и организация за претърсване за трупове на умрели диви свине и за повишаване на биосигурността в свиневъдните обекти по време на лов, условията за придвижване и транспортиране на свине, както и санкциите при нерегламентирано отглеждане на свине в стопанства тип "заден двор".

Отчетоха нов случай на африканска чума у нас

Отчетоха нов случай на африканска чума у нас

Ловци открили мъртво диво прасе край Девня