Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България /АИСБ/ и Асоциацията на свиневъдите в България /АСБ/ настояват за въвеждане на военно положение от страна на държавата заради разпространението на африканската чума по свинете.

Трябва да се въведат железни мерки от страна на институциите, категоричен бе свиневъдът д-р Румен Караманов на пресконференция в БТА.

По думите му основният проблем е отглеждането на прасетата в задния двор. Според него 1% нелегални прасета застрашават 99% от регистрираните прасета в България.

БАБХ откри африканска чума в домашно стопанство в Мизия

БАБХ откри африканска чума в домашно стопанство в Мизия

Гарантират, че евтаназията на прасетата е с намалени страдания

Наредба 44 позволява отглеждането на такива животни , но тя е правена през 2006 г. когато не се е предполагало, че африканската чума ще навлезе в България, поясни Караманов.

Той подчерта, че има регистрирани още 2 огнища на територията на Русе - в Ценово и Две могили.

Заболяването е изключително опасно, няма медикаменти и лечение за него, изходът е 100% унищожаване на животните, уточни свиневъдът.

Eвтаназираха над 100 прасета в Бургаско заради африканската чума

Eвтаназираха над 100 прасета в Бургаско заради африканската чума

Собственици на прасета се сблъскаха с екипите на БАБХ

Караманов обясни още, че на среща с земеделският министър Десислава Танева са дали предложение как да се укрепи оградата с Румъния, тъй като според него тя към момента не изпълнява никаква функция.

"Румъния в близките години няма как да се оправи и затова не може да се работи само вътре в държавата, а да се вземат мерки по навлизането на прасетата по границата", поясни той.

Д-р Караманов е категоричен, че Агенцията за храните не е в състояние сама да се справи с този проблем. Според него трябва да се намали контакта между дивото и питомното прасе.

Той подчерта и ролята на кметовете, които трябва да извършват контрол върху малките стопанства.

Нови 6 огнища на Африканска чума по свинете

Нови 6 огнища на Африканска чума по свинете

БАБХ проверява сигнали за укрити свине

Голям процент от животните са с неизяснен произход и затова те трябвало да бъдат маркирани, тъй като това давало възможност за проследяване на движението им.

Караманов смята още, че ако не се локализират всички огнища и не се вземат съответните мерки, това може да доведе до екологична катастрофа.

Припомняме, вчера страна ясно, че БАБХ е открила африканска чума в домашно стопанство в Мизия. 

По-рано вчера пък започна и дезинфекция след умъртвяването на прасетата в Бургаско. Тя се извършва в созополското село Зидарово, където в събота бяха евтаназирани над 100 домашни прасета.

В Зидарово беше потвърдено първото за Бургаска област огнище на африканска чума при домашни свине. Стигна се до сблъсъци между собствениците на прасета и инспектори на БАБХ.

Започва дезинфекция след умъртвяването на прасета в Бургаско

Започва дезинфекция след умъртвяването на прасета в Бургаско

Обеззаразяването ще приключи до 3 дни