В област Русе започна евтаназия на прасета заради поредните открити огнища на африканска чума, съобщава БНТ.

Припомняме, вчера стана ясно, че болестта е открита при нерегистрирани животни в село Ценово и във фамилна ферма в село Пет кладенци.

В засегнатите райони са въведени строги мерки за ограничаване на заразата.

Експертите от Агенцията по безопасност на храните ще евтаназират и 140 здрави животни от свинеферма в съседното село Долна Студена. Собственикът на свиневъдния комплекс посочва, че е инвестирал 40 000 лева, а сега ще остане без нищо.

Чумата по свинете стигна Русе

Чумата по свинете стигна Русе

Регистрирано е и ново огнище в област Плевен

В Русенска област се намират най-големите свинеферми у нас. В тях се отглеждат над 150 000 прасета. Ако болестта ги засегне, ще последват катастрофални икономически загуби. По тази причина на областната епизоотична комисия от бранша настояха държавата да компенсира стопаните, чиито домашни животни са унищожени принудително.

"Смятам че всички прасета - регистрирани, нерегистрирани, регламентирани, нерегламентирани, трябва да бъдат обезщетени. За да не ги крият хората, да не ги гоним по пътищата", заяви Миленка Димитрова - управител на свинекомплекса в село Голямо Враново.

Полицията следи за нерегламентиран превоз на животни в селата, до които вече е достигнала африканската чума по свинете.

Чумата по свинете - като бомба със закъснител

Чумата по свинете - като бомба със закъснител

Огнищата на болестта у нас вече са 12

Припомняме, вчера свиневъди настояха за железни мерки и военно положение заради разпространението на африканската чума по свинете. Причината е, че ден по-рано БАБХ констатира поредния случай на африканска чума в домашно стопанство в Мизия.

Тогава започна и дезинфекция след умъртвяването на прасетата в Бургаско. Тя се извърши в созополското село Зидарово, където в събота бяха евтаназирани над 100 домашни прасета.

В Зидарово беше потвърдено първото за Бургаска област огнище на африканска чума при домашни свине. Стигна се до сблъсъци между собствениците на прасета и инспектори на БАБХ.

Железни мерки и военно положение искат свиневъди

Железни мерки и военно положение искат свиневъди

Настояват за незабавно намесване на държавата за решаване на проблема