АБВ предлагат да се въведе частично извънредно положение на териториите на Русе, Силистра и Разград, защото ще се убие свиневъдството в България за десетилетия напред.

Това предложи лидерът на АБВ Румен Петков на пресконференция в централата на партията. Поради тази причина от АБВ предлагат няколко мерки на Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ), свързани със задълбочаване и засилване ролята на държавата по превенцията, ограничаването и ликвидирането на остри болести по животните.

Мерките, които предлагат от АБВ, трябва да бъдат концентрирани на европейско ниво, а евродепутатите ни трябва да направят всичко възможно страната ни да получи специален статут на страната, която първа в Европейския съюз посреща подобни предизвикателства.

Необходима е ревизия на европейските регламенти, която трябва да стане в периода на новия Европейския парламент. АБВ настоява още за пълна ревизия на националното законодателство за болестите по животните и сериозни промени в контролирането на популациите на дивите животни и животните в задния двор.

Обезщетяват с над 2 млн. лв. стопаните на свине

Обезщетяват с над 2 млн. лв. стопаните на свине

Това обяви зам.-изпълнителен директор на БАБХ Цвятко Александров

Освен това от партията настоява за засилване на ветеринарната компетенция в граничните региони, които са силно обезкървени. Граничните общини трябва да бъдат добре подготвени с държавни ветеринарни специалисти.

В пограничните райони трябва да бъдат създадени регионални общински или областни противоепизоотични служби с добре подготвени екипи, които да следят за проникването и разпространението на заразата. 

Проф. Михни Люцканов, член на Изпълнителното бюро на АБВ посочи, че през последните години българското общество е станало свидетел на перманентно атакуване на нашата страна от тежки епидемии и заразни заболявания по продуктивните животни. Мерките, които предприема обаче държавата в повечето случаи са адекватни, но недостатъчни, отчете той.

БАБХ: Спазваме всички правила при евтаназирането на животни

БАБХ: Спазваме всички правила при евтаназирането на животни

Във връзка със запивания, от Агенцията по храните отговарят

На свой ред д-р Николай Цуцумански, член на Изпълнителното бюро на АБВ допълни, че в предложенията за здравната реформа на Ананиев по този начин се изключва съсловните организации, за да може МЗ еднолично да определя цената на здравните услуги.

От АБВ искат да се помисли за нивото на здравните осигуровки, както и да бъде предоставена информация какви средства от републикански бюджет се насочват към общинските, частните и държавните болници.

Продължава евтанизирането на животни от свинефермата в Русенско

Продължава евтанизирането на животни от свинефермата в Русенско

Първите 300 прасета са били унищожени