Спазваме всички правила при евтаназирането на животни. В това увериха от Българската агенция по безопасност на храните.
Позицията до медиите бе изпратена в отговор на твърдения в социалните мрежи, че животните от свинефермата не се умъртвяват хуманно, както и изразени съмнения, че труповете се транспортират и унищожават достатъчно бързо и безопасно.
От БАБХ обясниха защо животните се умъртвяват с пожарникарска пяна, а не с ток, както и защо не се изгарят труповете, а се загробват.
От Агенцията по храните уточняват, че така се избягва рискът от разпространяване на заразата.
Също така се уверяват потребителите, че месото, постъпило в търговската мрежа се проследява и трябва да носи нужните сертификати, за да подлежи на продажба.
Мерките се изпълняват без забавяне, допълва БАБХ в отговор на въпрос за какъв период ще бъдат ликвидирани всички 17 000 животни.
Припомняме, че и днес продължи евтаназирането на животните в свинекомплекса в село Николово, Русенско, където бе установено наличие на африканска чума.
В работата по ограничаването на периметъра на заразата са включени полиция и армия.
На 20 юли стана ясно, че африканската чума е поразила индустриална свинеферма в Русенско.
Преди това от БАБХ съобщиха, че се забранява свинското месо на всички фермерски пазари.
До този момент огнищата на чума по свинете у нас бяха 16.
На 16 юли свиневъди обявиха, че са необходими железни мерки и военно положение заради разпространението на заразата.
willow-montenegro
на 22.07.2019 в 21:06:38 #2Знаем!По убиването сте перфектни!
GolaVoda
на 22.07.2019 в 20:55:32 #1ЕС отглежда цяла армия от убивачи на овце, кози и прасета в България.. но не от такива, които могат да ги отглеждат..!!! Щото да трепеш чуждата стока срещу редовна заплата е по -лесно ......даже по-доходно отколкото да ги отглеждаш сам..