Откриха вирус на африканска чума в още една индустриална свинеферма в село Бръшлен, Русенско

Там се отглеждат близо 40 000 прасета, които ще бъдат умъртвени. Заради новия случай на африканска чума по свинете бедствената обстановка в русенска област остава в сила.

Резултатите от пробите са излезли във вторник вечерта. И в тази индустриална свинеферма както и в свинекомплекса в село Николово предстои умъртвяване на всички животни.

Това обяви Александра Митева, началник отдел "Здравеопазване на животни" в БАБХ. 

Може да поискаме помощ от ЕК за чумата по свинете
Обновена

Може да поискаме помощ от ЕК за чумата по свинете

Парите ще са за обезщетение на стопаните, процедурите са тромави, заяви Асим Адемов

Митева заяви, че масово огнища на африканска чума са установени в нерегистрирани лични стопанства и в две индустриални ферми. До този момент общият брой на огнищата е 19 по домашни свине и две засегнати индустриални ферми, както и една фамилна ферма, каза представителят на агенцията.

"Над 400 са домашните свине в личните стопанства, които са хуманно умъртвени", заяви Митева. Още през 2013 г. от БАБХ са предупреждавали, че личните стопанства без мерки за сигурност са най-големият риск за въвеждане и разпространение на заболявания на територията, каза ветеринарката.

Потвърдено е огнище и във Враца, в рамките на 10-километровата зона на установеното преди дни огнище в Мизия. Зараза е установена и в Свищов, в село Морава - Велико Търново при изхвърлен труп на умряла домашна среда. Това повишава риска за инфектиране на околната среда.

От началото на годината има 20 случая на открити диви свине - Силистра, Добрич, Плевен, Варна, Враца, Търговище и Монтана. Вчера е открит труп на глиган в област Монтана, заяви представителят на агенцията.

В село Николово продължава ликвидацията на свинете, бройката тази сутрин е към 1450, ще продължи работата (по умъртвяване - б.р.), забранен е достъпът на външни лица, каза представителят на БАБХ и апелира за спазване на правилата, заяви Митева. 

АБВ предлага частично извънредно положение в общините с чума по свинете

АБВ предлага частично извънредно положение в общините с чума по свинете

Предлагат мерки за задълбочаване на ролята на държавата

По-рано тази сутрин със заповед на областния управител на Плевен Мирослав Петров бе обявено бедствено положение на територията на област Плевен във връзка с установените огнища на болестта африканска чума по свинете. Огнищата са в частни стопанства в общините Гулянци, Никопол, Левски и Белене. Бедственото положение влиза в сила от днес и ще продължи до 31 юли, като срокът при необходимост може да бъде удължен.

По-късно от администрацията на област Разград също обявиха заповед за бедствено положение поради реалната опасност от възникване на огнища на АЧС в Разградска област.

Според областният управител на Разград Гюнай Хюсмен обстановката се усложнява, а регионът е в окото на бурята - около нас вече има огнища в Русенско, Търговищко и Силистренско, което е достатъчно тревожен сигнал.

Бедственото положение в Разградска област влиза в сила от днес, 24 юли, продължава до 30 юли включително.

Според заповедта координацията по изпълнението й ще се извършва от директора на ОДБХ-Разград, от ОДМВР-Разград имат ангажимент да организира охраната на входно-изходните пътища на населените места, които са гранични зони на огнища на заболяването и да подпомагат ОДБХ-Разград с информация за наличието на свине в дворовете на стопани в населените места в Област Разград. Съвместните проверки на ветеринари и полиция по имоти с информация за наличие на нерегламентирано отглеждане на прасета от типа "заден двор" стартират от община Исперих, целта е унищожаване на нерегистрираните животни.

Със заповедта се забранява достъпа на дървосекачи, на хора, които събират трюфели, гъби, билки и други горски продукти, тъй като могат да се превърнат в евентуални преносители на заболяването.

Бивш зам.-земеделски министър: Свинете се заразяват чрез фуражи

Бивш зам.-земеделски министър: Свинете се заразяват чрез фуражи

Оградата е неефективна, заразата се разпространява нелогично

Припомняме, според бившия заместник министър на земеделието и настоящ депутат Бюрхан Абазов разпространението на заразата е нелогично. Според него прасетата се заразяват от фуражи. 

На 21 юли започна и умъртвяването на прасетата от свинефермата в село Николово, където се отглеждат около 17 000 прасета. Тогава огнищата на чума по свинете у нас бяха 17.

Свиневъди заявиха на пресконференция, че искат железни мерки и военно положение заради разпространението на африканската чума по свинете.

БАБХ откри африканска чума в домашно стопанство в Мизия, като по-рано започна и дезинфекция след умъртвяването на прасетата в Бургаско. Тя се извършва в созополското село Зидарово, където в събота бяха евтаназирани над 100 домашни прасета.

В Зидарово беше потвърдено първото за Бургаска област огнище на африканска чума при домашни свине. Стигна се до сблъсъци между собствениците на прасета и инспектори на БАБХ.

Българската агенция по храните се оплака, че не получава подкрепа от ловците, въпреки разрасналата се епидемия на африканска чума при прасетата. Министър Танева призова за стриктни мерки и изпълнение на предписанията.