България вероятно ще поиска официално от Европейската комисия финансова помощ за обезщетение на стопаните на убити животни заради африканската чума по свинете. Парите най-вероятно няма да бъдат отпуснати веднага заради тромавата процедура.

Това заяви пред БНР евродепутатът от ГЕРБ Асим Адемов, заместник в Комисията на Земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент

Бивш зам.-земеделски министър: Свинете се заразяват чрез фуражи

Бивш зам.-земеделски министър: Свинете се заразяват чрез фуражи

Оградата е неефективна, заразата се разпространява нелогично

От вчера заради влошената епизоотична обстановка в цяла Русенска област е обявено бедствено положение. Днес бедствено положение бе обявено и в Плевен. В страната вече има европейски експерти, за да оценят взетите от държавата мерки.

Адемов предполага, че поисканата от ЕК помощ може да бъде похарчена най-вече за обезщетение на стопаните, които ще претърпят големи загуби.

"Аз имах комуникация вече с Министерството на земеделието и храните и разбрах, че министър Десислава Танева е комуникирала най-вече с ЕК, че ще поискаме такава помощ", заяви Асим Адемов.

По думите му е въпрос на време това да стане официално. Процедурите са малко тромави, тези пари няма да пристигнат веднага. На първо време собствениците на свинекомплекси ще бъдат обезщетени от държавния бюджет и когато ЕК одобри поисканите средства, те ще пристигнат в България.

"Чумата, която върлува по свинете, е много силно заразно и опасно заболяване. За съжаление няма разработена ваксина. Тя предизвиква висока смъртност, но най-важното е да успокоим хората, че не е опасна за хората. Мисля, че правителството взима необходимите мерки, за да се справим с това бедствие, защото по актуални данни от ЕК болестта е обхванала цяла Румъния, отделни райони в България, Полша, Унгария, Балтийските републики", заяви Асим Адемов.

Според Асим Адемов европейските експерти могат да препоръчат на нашето правителство стандартни процедури, които се прилагат при подобни заразни болести. Тук е важно да се спомене, че е наложително и съдействието на самите стопани, за да се ограничи бързо разпространението на болестта".

По думите на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП ЕК ще одобри поискана помощ: "защото размерът на заразата е доста голям":

"Заразени са доста животни. Въпросът е в такива случаи дали ще получим сумата, която сме искали, или не, защото обикновено понякога не дават цялата сума".

Пред общественото радио Светлана Боянова от Института за агростратегии и иновации коментира, че има държави като Чехия, които са ликвидирали тази болест.

По думите й, България прилага същите мерки. "Тук по-скоро трябва да разделим въпроса. Да кажем, че той е всеобхватен и трябва да се погледне от всички нива - на ниво държава и на ниво стопанство. Но въпросът е на ниво кое стопанство - "заден двор" ли, индустриално ли", запита реторично Боянова.

Относно дивите свине тя запита дали има начин да се наблюдава тяхната популация. В Германия има технологично решенение - разработено приложение, което е за биосигурност - онлайн управление оценка на биосигурността в стопанството. "То е точно за африканска чума по свинете. Това приложение помага на съответния стопанин да прецени отделните области, в които може да се внесе африканската чума по свинете", допълни Боянова.

Припомняме, на 21 юли фермата на голям производител в Русенско се оказа засегната от африканската чума по свинете. Преди дни започна и умъртвяването на прасетата от свинефермата в село Николово, където се отглеждат около 17 000 прасета. Всички те ще бъдат евтаназирани.

Към 23 юли огнищата на чума по свинете у нас бяха 17.

Свиневъди заявиха на пресконференция, че искат железни мерки и военно положение заради разпространението на африканската чума по свинете.

БАБХ откри африканска чума в домашно стопанство в Мизия, като по-рано започна и дезинфекция след умъртвяването на прасетата в Бургаско. Тя се извършва в созополското село Зидарово, където в събота бяха евтаназирани над 100 домашни прасета.

В Зидарово беше потвърдено първото за Бургаска област огнище на африканска чума при домашни свине. Стигна се до сблъсъци между собствениците на прасета и инспектори на БАБХ.

От Българската агенция по храните се оплакаха, че не получава подкрепа от ловците, въпреки разрасналата се епидемия на африканска чума при прасетата. Министър Танева призова за стриктни мерки и изпълнение на предписанията.