Небрежност е предизвикала проблема с африканската чума по свинете. България е изправена пред огромната опасност да загуби цялото си свиневъдство. Това заяви в ексклузивно интервю за БНР Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис.

Той препоръча властите да влизат във всяка къща, за да разясняват необходимите мерки, които стопаните трябва да предприемат за тази болест

Чума порази втора ферма в Русенско, Плевен и Разград обявиха бедствено положение
Обновена

Чума порази втора ферма в Русенско, Плевен и Разград обявиха бедствено положение

Предстои умъртвяване на всички животни

"Тези три думи - "във всяка къща", са много важни. И това да разговарят с всички и да обяснят какви мерки трябва да се предприемат, както и евентуалните последствия и резултати. Почти няма време и ако това не се направи, България е изправена пред огромната опасност да загуби цялото си свиневъдство", заяви еврокомисар Андрюкайтис.

По думите му такъв пик (на чума по свинете - б.р.) е брилянтен пример за това, че в България не е направено много, за да се избегне тази ситуация.

"Тъжно ми е да чуя тази новина. И докато очакваме официалните резултати от разследването, мога само да отбележа, че това се случи, защото някой е бил небрежен, не си е свършил работата както трябва и не е внимавал", заяви Витянис Андрюкайтис. 

Може да поискаме помощ от ЕК за чумата по свинете
Обновена

Може да поискаме помощ от ЕК за чумата по свинете

Парите ще са за обезщетение на стопаните, процедурите са тромави, заяви Асим Адемов

Екип на ЕК е в момента в България, за да оцени щетите от болестта, като се очаква работата му да приключи днес. 

Особоно внимание е необходимо да се обърне и на местата за загробване на убитите животни, за да не се пренесе заразата чрез подпочвени води, предупреждават експерти.

Припомняме, според бившия заместник министър на земеделието и настоящ депутат Бюрхан Абазов разпространението на заразата е нелогично. Според него прасетата се заразяват от фуражи.

На 21 юли започна и умъртвяването на прасетата от свинефермата в село Николово, където се отглеждат около 17 000 прасета. Тогава огнищата на чума по свинете у нас бяха 17.

Свиневъди заявиха на пресконференция, че искат железни мерки и военно положение заради разпространението на африканската чума по свинете.

Танева призна за пропуски в мерките за справянето с чумата по свинете

Танева призна за пропуски в мерките за справянето с чумата по свинете

Министърът увери, че няма опасност от екологична катастрофа

БАБХ откри африканска чума в домашно стопанство в Мизия, като по-рано започна и дезинфекция след умъртвяването на прасетата в Бургаско. Тя се извършва в созополското село Зидарово, където в събота бяха евтаназирани над 100 домашни прасета.

В Зидарово беше потвърдено първото за Бургаска област огнище на африканска чума при домашни свине. Стигна се до сблъсъци между собствениците на прасета и инспектори на БАБХ.

Българската агенция по храните се оплака, че не получава подкрепа от ловците, въпреки разрасналата се епидемия на африканска чума при прасетата. Министър Танева призова за стриктни мерки и изпълнение на предписанията.

На 23 юли вечерта бе потвърдено, че има вирус на африканска чума в още една индустриална свинеферма в село Бръшлен, Русенско. Там се отглеждат близо 40 000 прасета, които ще бъдат умъртвени.

Бедствено положение е обявено и в Плевен и в Разград.