Извънредни проверки преди Никулден започва Българската агенция по безопасност на храните.

Във връзка с предстоящия празник ще бъдат проверявани обекти за производство и продажба на риба и рибни продукти в цялата страна. Инспекциите ще се извършват между 3 и 7 декември. Те са свързани с по-интензивното предлагане и търсене на храни за празника.

По време на засиления контрол ще бъдат проверявани водоеми за развъждане на жива риба, обекти за отглеждане на аквакултури или за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро и дребно, пазари и борси, както и заведения за обществено хранене.

При проверките инспекторите ще следят за наличие на системи за управление на безопасността на храните. Ще се проверява и дали етикетирането на продуктите, сроковете на годност и температурата на съхранение съответстват на изискванията.

Инспекциите трябва да предотвратят продажбата на риба на нерегламентирани места, както и продажбата на риба с неустановен произход. Целта е да се гарантира здравето на потребителите и да се избегнат нелоялни практики и злоупотреби на недобросъвестни търговци.

От БАБХ призовават хората да купуват риба само от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск.