Българските тинейджъри употребяват алкохол най-много и спортуват най-малко.

 Това показват данните от изследване по проекта " Европейски градове срещу наркотиците", представени от Момчил Василев, главен изследовател в Националния фокусен център за наркотици и наркомании. Информацията е на mediapool.bg.

Изследването е проведено в 9 европейски града - Вилнюс, Каунас, Клайпеда (Литва), Осло, Рейкявик (Исландия), Рига (Латвия), Санкт Петербург, София и Хелзинки. В анкетата са участвали ученици на възраст 15-16 години.

Според проучването в София са на първо място по признака "напиване поне веднъж през последния месец" - 33.8% от анкетираните.
Приблизително всеки шести ученик (16.7%) се напива редовно.Повече от половината тинейджъри в София пият алкохол повече от два пъти в месеца.
Тинейджърите у нас пият най-много бира - 70.5%, твърд концентрат употребяват 44.9%.

Момчетата и момичетата в София са на второ място по ежедневна употреба на тютюн - 32.6%.
17.3% пушат средно над половин кутия цигари на ден. 16.7% от анкетираните са посочили, че са пушили за пръв път под 12 години.
Най-малко пък пушат тинейджърите в Осло и Рейкявик.

1/3 от българските тинейджъри са употребявали наркотични вещества повече от веднъж в живота си. Канабисът е най-употребяваното наркотично вещество - 30%, следвано от амфетамините - 8.6%, екстази - 5.9%, кокаин - 5.3%, хероин - 2.5% и други.

Учениците в София са на второ място по употреба на канабис поне веднъж през живота - 27.3%. Приблизително всеки осми ученик е употребил канабис за първи път в живота си под 14 години.
7.8 % от учениците в София са заявили, че са употребявали други забранени наркотични вещества един или повече пъти през живота си.
Около 1/5 от учениците в България са посочили, че са склонни да опитат наркотични вещества.

Според 7.3% от анкетираните български младежи те трудно получават грижи и топлина от родителите си. Най-неудовлетворени от общуването с родителите си обаче се чувстват връстниците им във Вилнюс.

Според 14.5% от анкетираните български деца ученето е безсмислено.13.6% се чувстват зле в училище, а 11.5% са посочили, че са в лоши отношения с учителите си. И в трите категории данните са най-високи за България.

Също най-много ученици в София са отговорили, че почти никога не са тренирали някакъв спорт - 61.9%.