Българи работят върху самолет на бъдещето, който ще се захранва от соларни батерии. С изобретението си те се състезават в конкурс на "Боинг", предаде bTV.

Самолетът, наречен Twin Ray, е първият по рода си и е вдъхновен от рибата скат. Twin идва от английското близнаци, защото изобретателите - IT специалистите Добромир и Явор, са като братя.

Явор работи по проекта в България, а Добри търси финансиране в Италия.

Снимка 333164

Източник: bTV

Те планират да разположат върху летателния апарат 3000 соларни панела, които ще се зареждат от слънцето. Това ще дава възможност да се измине разстояние от 400 км.

Самолетът е създаден на принципа на легото.

"Продаваме комплект от части, които пилотът може да сглоби сам, по този начин може да пилотира много по-бързо, отколкото един нормален самолет", пояснява Явор Христов.

Самолетът ще промени пътническите полети и транспортните услуги.

"Използва автономна система, която да прави доставки до близки острови - такива острови много често нямат достъп до гориво и до поща", разказва още Явор Христов.

Twin Ray е допуснат до финала в конкурса на "Боинг".

Наградата за победителя е както финансова - 30 000 евро, така и нематериална под формата на менторство.

Миналата година първият соларен самолет Solar Impulse направи пълна обиколна на земята. За разлика от него Twin Ray е по-бърз и е проектиран за двама души.

"Добри откри, че много инциденти в самолетите стават понеже хората си правят селфита по време на полета. Ще вградим в самата кабина камери, които да помагат за правене на селфита без пилотът да се разсейва." - коментира Явор.

Ако се намерят инвеститори, Twin Ray ще бъде факт през 2020 г.