Министерството на външните работи на България препоръча на българските граждани да не пътуват до Китай заради коронавируса, обявиха от ведомството.

Във връзка с актуалната ситуация с развитието на епидемията коронавирус 2019-nCoV, от днес Министерството на външните работи повиши индекса на риска при пътуване до Китай до Ниво 4: Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост).

Близо 12 хил. случая на коронавирус са регистрирани в 25 държави

Близо 12 хил. случая на коронавирус са регистрирани в 25 държави

До момента 259 души са починали

"Препоръчваме настоятелно на всички български граждани, не само на територията на България, но и където и да се намират, да не пътуват в Китай", заяви пред медии вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след среща при премиера Бойко Борисов във връзка с мерките за ограничаване и разпространение на коронавируса в България. На срещата присъстваха още министрите на здравеопазването Кирил Ананиев и на вътрешните работи Младен Маринов.

Световната здравна организация оценява риска от новия коронавирус като "много висок" за Китай, а на регионално и международно ниво като "висок".

Обявяват 4-та степен опасност от коронавируса

Обявяват 4-та степен опасност от коронавируса

Борисов изпраща спартана за тримата студенти от Китай

На 30 януари 2020 г. по препоръка на Комитета за извънредни ситуации генералният директор на СЗО д-р Тедрос Гебрейезус декларира, че избухването на епидемията на коронавирус 2019-nCoV представлява извънредна ситуация в областта на общественото здравеопазване от международно значение.

Трима български граждани към момента са заявили, че искат да напуснат град Ухан в Китай. Един от тях е с двойно, включително германско гражданство, и вече е излетял за Германия като ще остане там в 14 -дневна карантина.

Коронавирусът принуди САЩ и Виетнам да обявят извънредно положение

Коронавирусът принуди САЩ и Виетнам да обявят извънредно положение

Китайските власти потвърдиха за близо 12 000 случая. 259 души са починали

Другите двама български граждани се очаква да излетят от Ухан късно тази вечер българско време на борда на френски самолет в рамките на общоевропейска операция. В момента двамата български граждани вече са на територията на Генералното консулство на Франция в Ухан в очакване на полета. По план самолетът ще кацне в Южна Франция в неделя. Създадена е организация българските граждани веднага след това да бъдат доведени в България с военно-транспортния самолет "Спартан", придружавани от медицински екип от Военно-медицинска академия и ще останат във ВМА под карантина. В случай, че са показали признаци за заболяване на борда на самолета на път за Франция, ще останат под карантина във Франция.

Борисов свиква среща за мерките срещу коронавируса

Борисов свиква среща за мерките срещу коронавируса

Мерките за ограничаване и разпространение на коронавируса

"Искам да благодаря на нашите служители от посолството ни в Пекин за това, че оказват огромно съдействие на българските граждани. Благодаря и на китайските власти, с които сме в постоянна връзка, за това, че взимат всички мерки за ограничаване разпространението на този вирус", подчерта Захариева.

анкета

Притеснявате ли се от коронавируса?

Виж резултати

Да, лесно ще кацне от Китай 38.8%

Не, властта взима мерки 26.8%

Имаме си собствен грип 10.2%

Ходя с маска и пия хомеопатия 14.6%

Какво е коронавирус 9.5%

В 25 държави са регистрирани случаи на коронавирус.

До момента 259 души са починали. Повечето са в китайската провинция Хубей, където новият вирус е открит за първи път през декември 2019 г. Общо 11 791 души са заболели от коронавирус в Китай. Има допълнителни 12 случая в Хонконг и пет в Макао.

Останалите случаи са: 20 в Япония, 19 в Тайланд, 19 в Сингапур, 12 в Южна Корея, 10 в Тайван, 8 в Малайзия, 7 в Австралия, 7 в САЩ, 6 в Германия, 6 във Франция, 6 във Виетнам, 4 в Канада, 4 в ОАЕ, 2 в Русия, 2 в Италия, 2 във Великобритания, 1 в Камбоджа, 1 във Финландия, 1 в Индия, 1 във Филипините, 1 в Непал, 1 в Шри Ланка, 1 в Швеция и 1 в Испания.