Премиерът Бойко Борисов изпраща държавния самолет "Спартан", за да прибере тримата български студенти, които искат да се върнат от Китай заради разпространяващия се коронавирус. Това стана ясно след провела се спешна среща в Министерски съвет, свикана от Борисов и на която присъстваха външният министър Екатерина Захариева, здравният министър Кирил Ананиев, вътрешният министър Младен Маринов и финансовият министър Владислав Горанов.

анкета

Притеснявате ли се от коронавируса?

Виж резултати

Да, лесно ще кацне от Китай 38.8%

Не, властта взима мерки 26.8%

Имаме си собствен грип 10.2%

Ходя с маска и пия хомеопатия 14.6%

Какво е коронавирус 9.5%

Единият студент е с българско и германско гражданство и днес излита от Германия, а другите - момче и момиче, вече са във френското консулство в Китай и се очаква да излетят за Франция. Около 270 българи има в Китай, но никой не е търсил контакт с българското посолство. Според разпорежданията на Борисов и тримата ще бъдат прибрани в България с правителствения "Спартан" още утре и ще бъдат откарани във ВМА, където ще са под наблюдение 14 дни.

Близо 12 хил. случая на коронавирус са регистрирани в 25 държави

Близо 12 хил. случая на коронавирус са регистрирани в 25 държави

До момента 259 души са починали

България вдига и опасността от мистериозния коронавирус на степен 4. Най-високата - по специално искане на премиера, съобщи Екатерина Захариева. "Най високият код е до 5-та степен, предлага се да се мине на 4 степен", обясни външният министър. Припомняме, че Световната здравна организация обяви вече извънредно положение заради настъпващия по света коронавирус.

Здравният министър Кирил Ананиев обясни, че на ВМА вече с дадени указания как да се справя със съмнителните случаи.

"Пристигането на всички граждани от Китай и от други държави, но които са били в Китай, ще преминават през щателна медицинска проверка от кацането на самолета. Там ще има медицински екипи, термокамера. Хората с температура ще бъдат настанявани във ВМА. Тези, за които няма индикации за коронавируса, но въпреки това са пътували, ще бъдат поставени под домашна карантина и ще бъдат под наблюдение от джипито в рамките на 14 дни", обясни Ананиев.

Премиерът Бойко Борисов е призовал още българските граждани да не пътуват следващите няколко седмици до Китай, ако не е жизненоважно, както и да се сложи карантина на екипажите на корабите, които пристигат на пристанищата Варна и Бургас.

Нямало разлика в симптомите на коронавируса и грипа

Нямало разлика в симптомите на коронавируса и грипа

Смъртността при настоящата епидемия е само 3-4%, успокоява д-р Мангъров

Трима български граждани - две жени и един мъж, вече се наблюдават в съмнение дали са заболели от новия коронавирус.

Днес се очаква и три българки се приберат у нас от КитайТранспортирането им се осъществява от МВнР, като в самолетите ще има медицински екип с жените. След това те ще бъдат транспортирани във ВМА. 

Българските власти поддържат връзка със СЗО и Европейската комисия и се следят мерките и препоръките за предпазване от заболяването. Преди няколко дни вече бе създадена оперативна работна група с представители на МЗ, Национална референтна лаборатория, Националния център за паразитни болести, МВР, ДАНС и БЧК, МВнР.

Българите да не пътуват до Китай, препоръча Външно

Българите да не пътуват до Китай, препоръча Външно

Препоръчваме настоятелно на всички български граждани, не само на територията на България, но и където и да се намират, да не пътуват в Китай