Работна група от представители на Министерство на здравеопазването, дирекция Гранична полиция на МВР, Министерство на външните работи и дори ДАНС се заема с мерки за недопускане на територията на България на заразени с новия коронавирус, който тръгна от Китай.

Това обяви държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Мистериозният вирус, който тръгна от китайския град Ухан, е наречен "коронавирус 2019 г." Досега за него нямало изготвени проби, но се очаква до 3-4 седмици да има.

Така ще могат да се изследват по-лесно хора със съмнение, че може да са се заразили.

"Възможността за износ на вируса от Китай е силно намалена, град Ухан е затворен, полетите спрени", обясни Кунчев.

Китайският коронавирус се разпространява преди да се появят симптоми

Китайският коронавирус се разпространява преди да се появят симптоми

Загиналите вече са 57 души, а потвърдените заразени - 2027 души

Той добави, че мерките за ограничаване на вируса от Китай да влезе у нас ще включват и засилени проверки по летищата, най-вече на полети, които имат връзки от Китай.

"Такива са полети от Москва, Истанбул, Лондон и по-малко от Париж и Рим", обясни експертът.

При съмнение, че има заразен пътуващ, човекът ще бъде отделян в медицински пункт и ще му се взема точна анамнеза къде е бил и какви контакти е имал.

"Aко се развият симптоми, ще има специален кабинет в болницата в Петрич, както и ще се правят бързи тестове за грип, а след седмици вероятно ще има и тестове за самия вирус", каза още д-р Кунчев.

Китайският коронавирус се разпространява преди да се появят симптоми

Китайският коронавирус се разпространява преди да се появят симптоми

Загиналите вече са 57 души, а потвърдените заразени - 2027 души

Д-р Тодор Кантарджиев, директорът на Центъра по заразни и паразитни болести добави, че и там има създадена работна група от доценти и вирусолози, която се занимава със съмнения за пациенти, заразени с вируса.

"Вирусологичното изследване за доказване на новия "коронваирус 2019" може да се докаже само при тежко болен човек с разгъната клинична картина", заяви д-р Кантарджиев.

Той призова при някакви съмнения хората да се свързват с лекарите си, защото материал за изследване ще се приема само от тях. Специалистът обясни, че "много хора са се сетили да се изследват и отивали направо в центъра".

Българските лекари готови да реагират на коронавируса, но опасност има

Българските лекари готови да реагират на коронавируса, но опасност има

България е готова, колкото и други европейски страни, лекари не могат да спрат вируса

Кантарджиев обясни и какви са мерките за предпазване - същите като срещу грип - маски, хигиенни кърпички, спирт като дезинфектант, кърпички с хлорхикседин.

Според д-р Ангел Кунчев не трябва да има толкова голяма паника по отношение на новия коронавирус.

"Смъртността за този вирус досега е 10% - както има починали, така има и напълно здрави изписани. За сравнение със САРС, при който смъртността беше 30% и имаше случаи във всички европейски страни", каза Кунчев.

Той анализира, че голямата опасност при сегашния китайски вирус е да не стане по-високо патогенен, което означава да се предава по-лесно от човек на човек.

"А досега няма случай пътувал с болен да се е разболял, заразените са само с близък контакт, когато се е лекувал вкъщи или заразени медицински работници", добави експертът.

Поради създадената епидемична обстановка и с цел превенция на заболяването и намаляване на риска от възникване на нови случаи, Министерство на здравеопазването препоръчва на гражданите следното:

При пътуване до Китай:

  • Избягвайте близък контакт с хора с клинични симптоми на респираторна инфекция (висока телесна температура, кашлица, кихане), както и места със струпване на много хора и масови прояви;
  • Избягвайте консумация на сурова или недобре термично обработена храна от животински произход;
  • Избягвайте близък контакт с живи или умрели домашни и диви животни или повърхности били в контакт с животни;
  •  Измивайте редовно ръцете си с вода и сапун или използвайте дезинфектант за ръце на алкохолна основа;
  • Избягвайте да докосвате очите, устата и носа си;
  • Използвайте маска, закриваща устата и носа. След поставянето ѝ избягвайте да я докосвате, а след сваляне я изхвърлете веднага и измийте ръцете си;
  • При възникнали симптоми на остра респираторна инфекция спазвайте т. нар.респираторен етикет - при кихане и кашляне закривайте устата и носа си с еднократни хартиени кърпи за нос, които след употреба изхвърлете незабавно и измийте ръцете си. При невъзможност, използвайте ръкава на носената дреха като свийте ръката в лакътната става, така че с предмишницата да се прокрият носа и устата. Не използвайте дланта на ръката си.
  • При поява на висока телесна температура, кашлица или затруднено дишане потърсете незабавно медицинска помощ и споделете с медицинския специалист информация за пътуването си.

За пристигащи от Китай:

В случай на симптоми, подсказващи за респираторни заболявания преди, по време или след пътуване:

  • Избягвайте контакти с други хора и потърсете медицинска помощ от лекар- инфекционист, а при невъзможност от общопрактикуващ лекар;
  • Използвайте маска, покриваща носа и устата;
  • Избягвайте използването на обществения транспорт;
  • Задължително информирайте медицинските специалисти за подробности за пътуването - дати на отпътуване и завръщане, продължителност на престоя, места, на които са пребивавали, евентуални контакти с болни, посещения на пазари за животни или контакти с животни.

В случай, че симптомите на респираторна инфекция се появят по време на полет, информирайте незабавно за това екипажа на самолета.