Новият коронавирус, който до момента е заразил над 2000 души, е заразен в инкубационния си периодпреди да се появят симптоми, което затруднява овладяването му, коментират китайски представители, цитирани от БиБиСи.

Здравният министър Ма Сяоуей обяснява, че способността на вируса да се разпространява изглежда се засилва. Няколко китайски града наложиха значителни ограничения за пътуване. Ухан в Хубей, източникът на огнището, е в ефективна блокада. Инфекциите бяха в "критичен стадий на ограничаване", допълва Ма Сяоуей.

Властите обявиха, че продажбата на всички диви животни в Китай е забранена от неделя.

Китайската армия обяви война на коронавируса

Китайската армия обяви война на коронавируса

Въоръжените сили на страната публикуваха ръководство за Превенция на пневмония

При хората инкубационният период - през който човек има заболяването, но все още няма симптоми - варира между един и 14 дни, смятат властите.

Без симптоми човек може да не знае, че има инфекцията, но все пак ще може да я разпространи. Това е значително развитие в разбирането за вируса и пътя, който Китай ще трябва да извърви, за да го спре.

Хората със Сарс (последното смъртоносно огнище на коронавирус, засегнало Китай) и Ебола са заразни само когато се появят симптомиТакива огнища са сравнително лесни за спиране - идентифицират се и се изолират хората, които са болни и се наблюдават всички, с които са имали контакт.

Грипът е най-известният пример за вирус, който разпространявате, преди дори да разберете, че сте болни.

Не сме на етапа, в който хората твърдят, че това може да бъде глобална пандемия. Но спирането на такива "безсимптомни разпространители" ще направи работата на китайските власти много по-трудна.

СЗО не обяви извънредно положение, но предупреди света да се подготви

СЗО не обяви извънредно положение, но предупреди света да се подготви

Очакват разпространение на вируса и препоръчват предварителни мерки

Все още има ключови въпроси - колко инфекциозни са хората по време на инкубационния период и дали някой от пациентите извън Китай е разпространил болестта в тези страни, преди да се разболее.

Друг въпрос е, защо китайската национална здравна комисия коментира, че способността за предаване на този вирус се засилва.

Броят на потвърдените в Китай случаи на пневмония, причинена от новия тип коронавирус в средата на деня в неделя, е 2027 душиБроят на загиналите нараства до 57, съобщава медията "Ванъи", цитирана от ТАСС.

41 починали и 1000 болни от коронавирус

41 починали и 1000 болни от коронавирус

Вирусът бързо се разпространява

Повече от половината от всички случаи на инфекция (1058) и 52 смъртни случая се наблюдават в провинция Хубей, което е първоначалното огнище на разпространението на болестта.

След това са провинциите Жеджиан (104 случая и 1 смъртен случай), Гуандун (98 заразени) и Хенан (83 случая и 1 смъртен случай). Има случаи на нов тип пневмония в почти всички региони на страната, с изключение на Тибетския автономен регион, включително в Пекин (54 заразени) и Шанхай (40 заразени и 1 смъртен случай).

От своя страна здравните власти в Хонконг и Макао уточниха, че в тези специални административни региони броят на случаите на инфекция се е увеличил съответно до шест и пет.

Опасният вирус порази и Шанхай

Опасният вирус порази и Шанхай

Първи смъртен случай

През последния ден заболяването е диагностицирано при три китайки, които пристигат в Макао от Ухан, преди да го затворени под карантина. Сред тях е 58-годишна жена, пристигнала с ферибот през Хонконг. Освен това в Хонконг всички пациенти са в стабилно състояние. Последният от тях е 47-годишен мъж, който наскоро е посетил Ухан.

Поради заплахата от вируса в Хонконг и Макао училищните ваканции са удължени и всички масови събития са отменени.

В азиатската хазартна столица за неопределен период е закрито грандиозното водно цирково шоу "Дом на танцуващата вода", което се провежда постоянно в едно от казината.

Първите ваксини за коронавируса - най-рано след година

Първите ваксини за коронавируса - най-рано след година

Фармацевтични компании: Знаем, че може да стане много голяма глобална епидемия

Коронавирусът е открит и в Австралия, Виетнам, Малайзия, Непал, Република Корея, Сингапур, САЩ, Тайланд, Франция и Япония.

На 31 декември китайските власти уведомяват Световната здравна организация (СЗО) за огнище на неизвестен тип пневмония в Ухан, голям търговски и индустриален център с население над 11 милиона души.

Причинителят на болестта - коронавирус 2019-nCoV - е установен на 7 януари.

СЗО признава огнището като национална извънредна ситуация за Китай, но засега се въздържа от обявяване на международна извънредна ситуация.

Медии публикуват кадри с падащи хора по улиците в Китай
Обновена

Медии публикуват кадри с падащи хора по улиците в Китай

71 души в критично състояние в Ухан и 7 блокирани града с близо 24 млн. души

САЩ, Франция и Япония евакуират дипломати и граждани от Китай заради коронавируса

САЩ, Франция и Япония евакуират дипломати и граждани от Китай заради коронавируса

Приоритет ще бъде даден на хора, "с по-голям риск от коронавирус"