Първите ваксини за коронавируса могат да се очакват най-рано след година. Тази първа версия на ваксина вече е влязла в лабораториите на световната фармацевтична компания Johnson&Johnson, но ще отнеме близо година, преди ваксините да бъдат публично достъпни, съобщава АП.

Това коментира Пол Стофелс, главен научен директор в Johnson&Johnson, и Ричард Хатчет, изпълнителен директор на "Коалиция за иновации и подготовка за епидемии" (CEPI), които финансират два проекта и съфинансира трети за разработване на ваксини.

Изказвайки се в Давос, Хетчет коментира пред БиБиСи, че CEPI се надява ваксините, за които е обявила партньорство, да влязат в клинични изпитания през лятото.

Ще отнеме близо една година, преди те да са налични, но той добави, че това е много амбициозна времева линия.

Той също така обясни, че ограниченията за пътуване със самолет в страни като Обединеното кралство няма да попречат на вируса и засега единственото средство за реакция е чрез действия в сферата на общественото здраве.

Компаниите също така се стремят към напредък в производството и пускането на защитни средства за болнични работници и други, допълва Стофелс: "Знаем, че това може да се превърне в много голяма глобална епидемия."

И двамата обясняват, че скоростта, с която се развиват лекарства, които да отговорят на глобалните кризи, драстично се е подобрила след кризата с ебола, която Стофелс определи като "събуждане за света".

СЗО не обяви извънредно положение, но предупреди света да се подготви

СЗО не обяви извънредно положение, но предупреди света да се подготви

Очакват разпространение на вируса и препоръчват предварителни мерки