Експертите на Международния здравен комитет на Световната здравна организация (СЗО) за спешни случаи препоръчаха всички страни да се подготвят за по-широко разпространение на коронавируса и да вземат мерки предварително, се казва в изявление, публикувано на официалния уебсайт на СЗО.

"Очаква се по-широко международно разпространени и случаи да се появят във всяка страна. По този начин всички страни трябва да бъдат подготвени за ограничаване, включително активно наблюдение, ранно откриване, изолиране и управление на случаи, проследяване на контакти и предотвратяване на разпространение на заразата "2019-nCoV" и да споделят данни със СЗО", се казва в съобщението.

Докладът на СЗО призовава държавите да "поставят специален акцент върху намаляване на човешката инфекция, предотвратяване на вторично предаване и международно разпространение, и допринасяне за международен отговор" чрез многосекторна комуникация и сътрудничество и активно да участват в проучване на вируса и болестта.

Китай бързо вдига болница срещу коронавирус след блокиране на 10 града с 33 млн. души

Китай бързо вдига болница срещу коронавирус след блокиране на 10 града с 33 млн. души

Националната комисия по здравеопазване съобщи, че потвърдените случаи на заболели от коронавируса са достигнали 830. 26 души са починали, включително двама души извън провинция Хубей. Най-младият починал от вируса е на 36 г в Хубей

Международната организация призова световната общност да демонстрира солидарност и сътрудничество "за идентифициране на източника на този нов вирус, пълния му потенциал за предаване от човек на човек, готовност за разпространение на случаи и изследвания за развитие необходимо лечение".

Коронавирусът, който за първи път бе открит в Китай е идентифициран и в Тайланд, Виетнам, Южна Корея, Сингапур, САЩ и Япония. Все пак СЗО се въздържа от обявяване на международно извънредно положение заради новата епидемия от пневмония в Китай.

По-ранните доклади посочват 849 случая на инфекция. Към момента на публикуването са установени два от общо 26 смъртоносни случая извън първоначалния регион на огнище: в провинция Хубей и град Суихуа, разположен на около 430 км от руската граница.

Според доклади в петък сутринта, медицинското състояние на 177 пациенти се счита за тежко, докато 34 пациенти се възстановяват и са изписани от медицински заведения. Бяха открити 1072 нови възможни случая.

Медии публикуват кадри с падащи хора по улиците в Китай
Обновена

Медии публикуват кадри с падащи хора по улиците в Китай

71 души в критично състояние в Ухан и 7 блокирани града с близо 24 млн. души