Медии и социални медии показват страховити кадри от китайски градове, как хора, за които се твърди, че са заразени с мистериозния нов щам на коронавирус, падат в безсъзнание по улиците, съобщава "Униан".

Според канала в "Телеграм" - "Протести по света" в момента 7 големи града са блокирани в Китай заради епидемията с коронавируса: Ухан (11 милиона души), Хуанган (6 милиона), Ксианинг (2,6 милиона), Ксиантао (1,2 милиона), Ечжоу (1,2 милиона), Личуан (1,1 милиона) и Чиби (550 хиляди.)

Според някои съобщения, 71 души са в критично състояние в Ухан.

25 души са починали от новия коронавирус, заразените са 830

25 души са починали от новия коронавирус, заразените са 830

Освен в Китай, в 8 други страни са потвърдени заразявания…

САЩ заявиха в четвъртък, че разследват втори случай, този път студент в Тексаския университет, който е бил в Ухан.

Виетнам и Сингапур бяха добавени в четвъртък към страните с потвърдени случаи, присъединявайки се към Тайланд, САЩ, Тайван и Южна Корея.

Япония потвърди втория си случай в четвъртък, а Южна Корея втория си случай в петък.

Други държави разследващи възможни случаи за Великобритания, Канада, Австралия, Русия и Франция.

Много власти обявиха мерки за скрининг на пътници от Китай, включително в четвъртък основните летищни възли на Дубай и Абу Даби.

Тайван забрани на хора да пристигат от Ухан, а държавният департамент на САЩ предупреди американските пътници да проявяват повишена предпазливост в Китай.

По информация на БиБиСи, поне 10 града в централната китайска провинция са с въведени ограничения за пътуване. Сред заразените около 100 души са в критично състояние.

Смъртен случай бе потвърдена в отдалечената провинция Хейлундзян. Североизточният район граничи с Русия и е на повече от 2 000 километра от Ухан.

В национален мащаб в момента има 830 потвърдени случая на пациенти, заразени с вируса. Ограниченията варират - въпреки че много градове са прекратили транспортните услуги.

В Ухан, столицата на Хубей - и мястото, където възникна вирусът - всички автобусни, метро и фериботни услуги са спрени, както и всички излитащи самолети и влакове. Жителите не трябва да напускат и има заграждения и блокади. Ечжоу, по-малък град в Хубей, затвори жп гарата си. Град Енши спря всички автобусни услуги.

Но въздействието на коронавируса не се ограничава само до провинция Хубей.

Властите отмениха големи публични събития в други части на страната, включително: Затворен е Забранения град, дворцовия комплекс в Пекин; Отменени са традиционните храмови панаири в Пекин; Отменен е международния карнавал в Хонконг; Отменен е футболен турнир в Хонконг; Отменени са всички публични празници за китайската нова година в Макао

Световната здравна организация СЗО още не е класифицирала вируса като "международна спешна ситуация", отчасти поради ниския брой случаи в чужбина.

"Но все още може да стане такава", заяви генералният директор на СЗО д-р Тедрос Адханом Гебрейес.

Пекин отменя празненствата за китайската Нова година заради коронавируса

Пекин отменя празненствата за китайската Нова година заради коронавируса

Опитва се да ограничи разпространението на вируса