Властите в китайската столица Пекин решиха да отменят големите събития около китайската Нова година, включително храмовите празненства, започвайки от днес, за да се предотврати разпространението на коронавируса, съобщават китайските и световните медии.

Междувременно администрацията на Забранения град - комплекс в центъра на Пекин на около 600 години, който е служил за резиденция на императорите и е бил център на властта, обяви, че той ще бъде затворен от днес заради коронавируса. Днес Забраненият град е туристическа атракция, като го посещават милиони хора всяка година.

Съобщава се също така, че водещите на новините по китайските телевизии са с маски на лицата, докато представят новините.

Китай блокира още четири града близо до Ухан заради коронавируса
Обновена

Китай блокира още четири града близо до Ухан заради коронавируса

Общо около 19 млн. души са блокирани

В края на декември беше регистрирано огнище на коронавирус в град Ухан, който в момента е под блокада заради опасения, че смъртоносният вирус ще се превърне в епидемия.

Към момента регистрираните случаи на заразени с вируса са 634 души, като 17 души са починали. Сред заразените около 100 души са в критично състояние.

Китайските власти потвърдиха, че вирусът може да се предава от човек на човек, а заразени хора вече са регистрирани в Сингапур, Хонконг, Виетнам, Тайван, Тайланд, Япония, Южна Корея, Саудитска Арабия, САЩ и Макао.

За случая в Саудитска Арабия външното министерство на Индия уточни, че индийска медицинска сестра, работеща в Саудитска Арабия, може да се е заразила с вируса, докато е лекувала колега от Филипините. 

Коронавирус: паника и гняв в Ухан, след като Китай блокира града

Коронавирус: паника и гняв в Ухан, след като Китай блокира града

Всички транспортни връзки от и за града са прекъснати

Уточнява се, че в Сингапур 66-годишен китаец е заразен с коронавирус. Синът на мъжа също е разглеждан като подозрителен случай. Жена от Китай, която е пътувала отделно, също е била диагностицирана с вируса при предварителни изследвания, които все още не са потвърдени.

Налице е бум на продажбите на маски за лице в цял Китай, като печатният официоз People's Daily отбеляза, че "нарастването на търсенето привърши запасите от маски за лице на някои доставчици в платформите за електронна търговия, включително Taobao и JD, два от най-големите онлайн пазара".

Заразените хората развиват температура и затруднено дишане. Рентгеновите снимки на гърдите на заразените показват инвазивни поражения на белите им дробове.

Кои са жертвите на коронавируса?

Кои са жертвите на коронавируса?

Починалите до момента 17 души предимно са възрастни мъже