Паника обзе Ухан, след като централният китайски град беше блокиран от властите в опит да се постави под карантина смъртоносния коронавирус, чийто произход се смята, че е оттам.

Днес властите наложиха забрана на всички транспортни връзки от града с население от около 11 млн. души, като спряха автобусите, системата на метрото, фериботите, а летището и жп гарите са затворени за заминаващи пътници, уточнява "Гардиън".

Китай потвърди за 571 случая на новия коронавирус

Китай потвърди за 571 случая на новия коронавирус

Епидемията се разраства

Рафтовете на супермаркетите са празни, а местните пазари разпродадоха продукцията си, след като местните жители се запасиха с провизии и се изолираха по домовете си. Бензиностанциите бяха блокирани от шофьори, които се запасяват с гориво, като положението се влоши допълнително от слуховете, че резервите с гориво са се изчерпали. Местните жители заявиха, че аптеките са разпродали маските за лице.

По улиците има малко пешеходци, а семействата са отменили плановете да се съберат заедно за китайската Нова година. Видеоклипове, публикувани онлайн, показаха, че магистралите край града също са блокирани. Специални полицейски сили са били видени да патрулират из жп гарите.

"Когато видях новината, след като станах от леглото, се почувствах така, сякаш полудявам. Малко е късно вече. Мерките на правителството не са достатъчни", коментира 26-годишният Сяо, който е учител в Ухан, и който е пожелал да не му се казва цялото име.

17 станаха жертвите на китайския коронавирус

17 станаха жертвите на китайския коронавирус

Броят на заразените се увеличава

Някои жители публикуваха в социалните мрежи снимки на току-що закупени провизии от юфка и закуски. "Повече няма да излизам... за да не се разболея", написа местен жител в социалната мрежа Weibo, като добави: "Надявам се, че Ухан скоро може да получи подкрепа."

Други казаха, че асансьорите в техните жилищни сгради са били дезинфекцирани и че повечето им приятели и роднини в града също така планират да си останат по домовете колкото се може повече.

Блокадата на града беше предприета, след като най-малко 617 души бяха заразени с коронавируса, който е от същото семейство вируси, които породиха преди години смъртоносния SARS. Заразени хора вече има в повече от половината от провинциите на Китай, както и в САЩ, Тайван, Южна Корея, Тайланд и вероятно Хонконг. Китайските власти обявиха по-рано днес, че 95 пациенти са в критично състояние.

Коронавирусът е много по-опасен от предвижданото - адаптира се и мутира

Коронавирусът е много по-опасен от предвижданото - адаптира се и мутира

Вече има деветима починали и поне 440 заразени

Досега 17 души са починали от откриването на вируса в края на декември насам, всички в Ухан, където пазарът на морски дарове, продаващ диви животни, е предполагаемият източник на вируса. Учените смятат, че вероятно се е предал от животно на човек и сега се предава от човек на човек и може да мутира още.

Днес някои жители се надпреварваха да напуснат Ухан, преди да е влязла в сила карантината в 10 часа сутринта, като са се извили опашки на летището и на гарите. Местните власти, които обявиха спешната мярка около 2 часа сутринта в четвъртък, заявиха, че гражданите ще бъдат уведомени по-късно кога ограниченията ще бъдат премахнати.

Тревожността се засилва от съобщенията, че болни пациенти биват връщани от болниците, тъй като няма достатъчно място. "Заразени хора могат да са до теб и ти да не знаеш. Това е по-страшно", каза Сяо, който не е напускал дома си от 19 януари.

Първи случай на коронавируса регистриран в САЩ

Първи случай на коронавируса регистриран в САЩ

Вероятно днес ще бъде обявен официално

Центърът за превенция и контрол на болестите в Ухан излезе с изявление, в което моли жителите да не изпадат в паника и да не се запасяват с провизии. "Понастоящем запасите в Ухан от храна, лекарства и други консумативи са достатъчни", се уверява в изявлението.

Властите полагат усилия редовно да информират гражданите за положението, а държавните медии се опитват да определят блокирането на Ухан като битка, която хората от града водят за доброто на страната. Печатният официоз People's Daily написа в Weibo: "Хайде Ухан, нека заедно да спечелим тази война за предотвратяване на болестта!"

Експерти предупреждават, че коронавирусът Ухан може да обхване цялата планета

Експерти предупреждават, че коронавирусът Ухан може да обхване цялата планета

Тайван съобщи за първи случай, наблюдават се всички пътници и екипажа на полет