Експерти се опасяват, че последният щам на коронавируса от Ухан може да се разпространи по цялата планета от човек на човек, съобщава "Гардиън".

В същото време Тайван съобщи за първия си потвърден случай на новия коронавирус, а правителството предупреди обществото да не пътува до китайския град, където е огнището, съобщава "Чанелнюз Азия".

Пациентът е жена от Тайван на около 50 години, живееща в Ухан, която се връща на острова в понеделник със симптоми, включително температура, кашлица и болки в гърлото.

Азиатските страни засилиха мерките за блокиране на разпространението на новия вирус, а смъртните случи в Китай станаха 6, броят на заразените достига до 300.

Пациентката в Тайван съобщава за симптомите си на служители при пристигането си на летището и незабавно е откарана в болница за лечение, съобщават от центъра за контрол на заболяванията на острова.

Жената обяснява на служители, че не е посещавала местни пазари и не е имала контакт с птици или диви животни, докато е била в Ухан. Властите наблюдават около 46 пътници и екипаж от същия полет.

"Молим обществото да не изпада в паника, тъй като лицето е отведено в болница директно от летището и не е контактувало", се казва в изявление и се добавя, че случаят е докладван на Световната здравна организация и Китай.

Коронавирусът се е разпространил в Тайланд, Япония, Южна Корея и Тайван, наблюдава се пациент с възможен вирус в Австралия.

Мъж е под карантина в Австралия заради китайския коронавирус

Мъж е под карантина в Австралия заради китайския коронавирус

Смъртните случаи от новата епидемия са вече 6 в централния китайски град Ухан

Какъв вирус причинява заболяването в Ухан?

Това е нов коронавирус - тоест член на семейството на коронавирус, който никога досега не е срещан. Подобно на други коронавируси, той идва от животни или евентуално морски дарове. Много от заразените или работят или често пазаруват на пазара на едро с морски дарове "Хуанан" в центъра на китайския град. Такива нови вируси обикновено произхождат от животински гостоприемници. Ебола и грип са примери за това.

Какви други коронавируси е имало?

Тежкият остър респираторен синдром (Сарс) и близкоизточният респираторен синдром (Мерс) се причиняват от коронавируси от животни. Въпреки че се смята, че Мерс се предава на хората от камили, първоначалните гостоприемници и за двата коронавируса вероятно преносителите са прилепи. Първите случаи на Сарс са в Китай в края на 2002 г. Властите ги прикриха и впоследствие бяха критикувани, тъй като вирусът се разпространи практически без да бъде спрян в 37 страни, причинявайки глобална паника, заразявайки повече от 8000 души и убивайки повече от 750. Мерс изглежда се предава по-малко от човек на човек, но има по-голяма смъртност, убивайки 35% от около 2500 души, които са заразени.

Какви са симптомите, причинени от коронавируса Ухан?

Вирусът причинява пневмония. Съобщава се, че заболелите се оплакват от кашлица, висока температура и затруднено дишане. Тъй като това е вирусна пневмония, антибиотиците не помагат. Може да се използват антивирусни лекарства, но обикновено само намаляват тежестта на симптомите. Ако хората бъдат приети в болница, те могат да получат помощ при дишане, както и течности. Възстановяването зависи от силата на имунната им система. За починалите е известно, че вече са били в лошо здравословно състояние.

Предава ли се вирусът от един човек на друг?

Предаването от човек на човек е потвърдено от Китайската национална здравна комисия, въпреки че изглежда не се случва лесно, както бе случаят със Сарс. Към 21 януари китайските власти признават за 291 случая и 6 смъртни случая. Според модел, проведен от експерти от "Империал колидж", може да има повече от 1700 случая. Тези, които са леки, може изобщо да не бъдат открити.

Колко притеснени са експертите?

Има опасения, че коронавирусът може да се разпространи от човек на човек по време на седмичните празници за Китайската Нова година, които започват на 24 януари и когато милиони хора пътуват, за да празнуват. В момента се оказва, че хората с лошо здраве са изложени на най-голям риск, какъвто винаги е и случаят с грип. Властите имат желание да спрат разпространението и се тревожат, че вирусът ще стане по-силен, отколкото изглежда засега.

Китайският коронавирус се предава от човек на човек

Китайският коронавирус се предава от човек на човек

Джун Наншан, известен учен от Националната комисия по здравеопазване на Китай, който е помогнал за установяване на Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) през 2003 г. потвърди, че коронавирусът се предава от човек на човек