Топ китайски експерт по инфекциозни заболявания потвърди, че коронавирусът, който се разпространява в Китай и други три азиатски държави, се предава от човек на човек, съобщава държавната телевизия CCTV, цитирана от АФП.

Си Дзинпин поиска решителни действия за спиране на коронавируса

Си Дзинпин поиска решителни действия за спиране на коронавируса

Това е първият коментар на китайския лидер от разпространението на коронавируса

Джун Наншан, известен учен от Националната комисия по здравеопазване на Китай, който е помогнал за установяване на Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) през 2003 г. потвърди, че коронавирусът се предава от човек на човек.

По-рано президентът на Китай Си Дзинпин заяви, че новият вирус, който уби трима души и засегна повече от 200 в азиатската държава, трябва "решително да бъде поставен под контрол".

Вирусът може да предизвика епидемия по време на миграцията тази седмица, свързана с Лунната нова година.

Трета жертва на коронавируса в Китай

Трета жертва на коронавируса в Китай

Тревога в Пекин преди Лунната нова година

Китайските власти съобщиха за 139 нови случая на вирусния щам. Вирусът е засечен през миналия месец в централния китайски град Ухан.

Трима души са починали и има най-малко три случая в чужбина: два в Тайланд и един в Япония. Днес медия в Южна Корея съобщи, че жена, пътувала до Китай, е прихванала вируса.

Има случаи в Пекин, Гуандун и Джъдзян, обявиха китайските власти дни преди Лунната нова година, когато повече от 400 милиона китайци се очаква да пътуват в страната и чужбина.

Коронавирусът се предава от животни на човек и заразата в Уахан се свързва със затворен рибен пазар.

През 2002-2003 г. ТОРС отне живота на близо 650 души в Китай и Хонконг.